Devecser

2014.01.05. 13:07

Neves devecseriek évfordulója

Devecser - Tilhof Endre nyugalmazott ajkai könyvtárigazgató Devecseri életrajzi lexikonját böngészve találtam azokra a kisvároshoz kötődő személyek nevére, akik ebben az évben haláluk vagy születésük jeles évfordulóján méltóak arra, hogy az utókor megemlékezzen róluk.

Czeidli József

Gróf Esterházy Károly egri püspök 215 évvel ezelőtt halt meg. Pápa mellett devecseri kötődései is vannak, ugyanis 1759 és 1799 között Devecser ura volt. 1768. április 28-án új szerződést kötött a lakossággal, melyben 12 pontban fogalmazta meg azok kötelezettségeit. Ugyanebben az évben lecsapoltatta a Torna-patak melletti tavat, majd 1794-ben elkezdte építtetni az új, Fellner Jakab tervezte nagytemplomot, de halála miatt ez félbe maradt, és sohasem fejeződött be. Nevéhez fűződik még a vár barokk kastéllyá történt átalakítása, az impozáns  főkapu elkészülte.

A devecseri születésű Dr. Esterházy Ferenc zeneszerző 75 éve halt meg. Bécsben végezte zenei tanulmányait, majd Tatán telepedett le. A New-York-i College of Musicon szerzett doktorátust. A szerelmes levél című vígoperáját a budapesti Operaházban 1933-ban mutatták be. 1935-ben Ausztria zene - és színészetügyi kormánybiztosa lett.

Devecseri ótemető: A  hálás devecseriek szeretettel és tisztelettel őrzik emléküket (Fotó: Czeidli József)

 

Fél évszázada halt meg Telkes Lajos telekvezető, aki a devecseri Ótemetőben nyugszik. A zilahi születésű fiatalember 1919-ben került Devecserbe, a telekkönyvi hivatal élére. Hamar bekapcsolódott a helyi közéletbe. A teniszegyesület elnöke, a Polgári Iskolai Társulat pénztárosa, a Kaszinó könyvtárosa, a Tűzoltó Testületnek titkára, a Levente Egyesületnek ügyvezető főtitkára lett. Feljegyezték róla, s a versei is arról tanúskodnak, hogy a Somló szerelmese volt. Szívvel-lélekkel végezte munkáját a Somló Bizottság ügyvezető elnökeként is, támogatta a kilátó megépítését.

Csepregen született 130 éve Czuppon Károly uradalmi főintéző s 1906-29-ig töltötte be ezt a tisztséget. Munkája mellett kivette részét a közügyekből is. A Devecservidéki Gazdakörnek, a római katolikus iskolaszéknek volt tagja, 1936-ban pedig beválasztották a Devecseri Takarékpénztár igazgatótanácsába. A vele egyidős Bőhm Ernő devecseri születésű kereskedő nevét a kisváros történetébe azzal írta be, hogy strandfürdőt és uszodát létesített a saját telkén, a Polgári Lövölde mögötti területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!