Digitália

2023.08.31. 06:00

Hány éven belül végzi el egy robot az ön munkáját?

Mi lehet a jövő sikerterméke? Mobiltelefon? Autó? Ingatlan? Ezek óriási üzletek, de eltörpülnek egy új termék lehetőségeihez képest.

MW

Forrás: Shutterstock

A következő évtizedek átütő erejű fejlesztése a humanoid robot lesz – állítja Geordie Rose, a Sanctuary AI társalapítója és vezérigazgatója.

A vancouveri cég a Phoenix nevű humanoid robotot fejleszti, amely ha elkészül, meg fogja érteni, mit akarunk, felfogja a világ működését, és rendelkezik az utasításaink végrehajtásához szükséges készségekkel.

„A legnagyobb piac, amely valaha is létezett az üzleti élet és a technológia történetében, az maga a munkaerőpiac. Erre koncentrálunk." – mondja.

És pontosítja is a kijelentését: „Hosszú utat kell még megtenni onnét, ahol ma tartunk."

Rose nem hajlandó pontos időkeretet megjelölni, hogy mikor lehet majd egy robot a házában, aki/ami mos vagy kitakarítja a fürdőszobáját. De sokan azt tartják a robottechnológiai ágazatban, hogy ez tíz éven belül is megtörténhet.

Világszerte több tucat cég dolgozik a technológián

Az Egyesült Királyságban a Dyson mesterséges intelligenciába és a háztartási feladatokat célzó robotikába fektet be.

A piac talán legnagyobb cége, Elon Musk tulajdonában lévő cége a Tesla.

Ők az Optimus humanoid roboton dolgoznak, amely Musk szerint néhány éven belül a nagyközönség rendelkezésére állhat.

Meglátjuk, hogy ez így lesz-e. Most annyit biztosan lehet állítani, hogy a mesterséges intelligencia terén mostanában elért elképesztő eredmények azt is jelzik, hogy felgyorsulhat a humanoid robotok fejlődése.

„Tíz év abban az ütemben, ahogy ma a technológia fejlődik, egy örökkévalóságnak számít. Minden hónap új fejleményeket hoz a mesterséges intelligencia világába, és ezek alapvető változások –  mondja Rose, aki elméleti fizikát tanult és korábban kvantumszámítási céget alapított.

A mesterséges intelligencia iránti általános érdeklődés tavaly év végén lobbant fel, mikor nyilvánosságra hozták a ChatGPT-t. A chatrobot azon képessége, hogy mindenféle területről hasznos szövegeket és képeket generál, befektetési hullámot indított el az AI-technológiába.

De az olyan mesterséges intelligencia kifejlesztése, amely lehetővé tenné egy emberszabású robot számára, hogy hasznos feladatokat hajtson végre, más és még nehezebb feladat.

A ChatGPT-vel és riválisaival ellentétben ugyanis a humanoid robotoknak mozogniuk kell a fizikai világban, és azt is meg kell érteniük, hogy az adott környezetben-világban lévő objektumok hogyan kapcsolódnak egymáshoz.

Amik az embernek egyszerű feladatok, azok ma a humanoid robotok fő bravúrjai

Például egy projektben a Sanctuary Phoenix robotja műanyag zacskókba csomagolta a ruhákat egy kanadai bolt hátsó szobájában.

„Ez olyan feladat, ami egy mesterséges intelligencia által vezérelt robotikai rendszerben sok különböző, összetett problémát érint, mivel a táskák hajlékonyak, átlátszóak és van egy darabjuk, ahol kinyílnak.”

„A manuális kinyitás után el kell engednie az egyik kezével a zacskót, majd be kell tennie valamit” – magyarázza Rose.

„Egy ilyen mozgássor elvégzése valójában nagyon-nagyon nehéz feladat a robotoknak” – teszi hozzá. Ha így nézzük, a mai humanoid robotok sokkal kevésbé tűnnek félelmetesnek, mint egyes hollywoodi társaik.

A Sanctuary-nak kidolgozott rendszere van a Phoenix képzésére olyan konkrét feladatokra, mint például a táskacsomagolás. Filmre veszik egy adott teendő végrehajtását, majd digitalizálják az egészet.

Ezeket az adatokat egy virtuális környezet létrehozására használják, amely szimulálja az összes objektumot, azok fizikáját, beleértve a gravitációt és az ellenállást.

A mesterséges intelligencia ezután a virtuális környezetben gyakorolhatja a feladatot. Milliószor próbálkozhat, és mikor a fejlesztők úgy gondolják, hogy elsajátította a teendőket a virtuális világban, akkor a valóságban is kipróbálhatja magát.

Ily módon képezték ki Phoenixet 20 különböző szerepre.

Rose úgy látja, hogy ez a humanoid robotok útja – olyan konkrét feladatok elsajátítása, amelyekkel hasznosak lesznek a való életben.

A vezérigazgató szerint például hatalmas kihívás megvalósítani, hogy a robotok tapintási érzéket kapjanak, mert tudniuk kell, mekkora nyomást kell kifejteniük egy adott tárgyra.

„Nekünk, embereknek van erre képességünk körülbelül egymilliárd éve... Sok nehéz tanulnivaló vár még a gépekre” – mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!