Egyetem

2015.07.24. 11:43

1749 hallgatót vettek fel a Pannon Egyetemre

Veszprém – A Pannon Egyetemre 1749 hallgatót vettek fel, alapszakokon államilag támogatott formában legmagasabb ponthatárral (472) a pénzügy-számvitel képzésre lehetett bekerülni.

Balla Emőke

Kedvezőtlen országos tendenciák mellett is – megőrizte kivívott pozícióját, a felvételi eljárást pozitívan zárta. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora elmondta: az idén nehéz volt a matematika érettségi – a maturálók 21 százaléka nem érte el a minimum ponthatárt – , ezért alapszakokon csökkent a felvett diákok száma. A felsőoktatási szakképzési szakok államilag támogatott formája iránt viszont növekedett az érdeklődés. A felvételi eredményeken érződik az idei változás hatása is: 260-ról 280-ra emelkedtek a minimum felvételi pontszámok. A rektor véleménye szerint ez hosszabb távon pozitív, várhatóan kisebb lesz a lemorzsolódás mértéke.

A Pannon Egyetemre 4486 jelentkezés érkezett. 1749 hallgatót vettek fel, 1402-öt állami ösztöndíjas képzési helyre. A hallgatók közül 1017-en alapszakon, 385-en mesterszakon, valamint ötéves tanári képzésen, 347-en felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. A legtöbb hallgatót (99) a vegyészmérnöki alapszakra vettek fel.

A gazdaságtudományi kar szakjai iránt az érdeklődés továbbra is töretlen, annak ellenére, hogy az üzleti alapszakokra központilag meghatározott, kiemelkedően magas pontszámmal lehetett államilag finanszírozott képzésre bekerülni. A karra 598 hallgatót vettek fel, 349 állami ösztöndíjas. Nagy érdeklődés kísérte a kereskedelem és marketing alapképzési szakot is, amely szeptemberben indul először Veszprémben és Nagykanizsán.

A Georgikon karon az elsőhelyes jelentkező létszámhoz mért felvételi arány öt százalékkal kisebb a tavalyi évhez képest, tapasztalható viszont a felsőoktatási szakképzésre felvettek létszámának növekedése. A mesterszakokra felvételt nyert hallgatók aránya 36 százalékkal magasabb a tavalyinál. A karra 354 hallgatót vettek fel, a Székelyudvarhelyen indított gazdasági- és vidékfejlesztő BSc képzésre várhatóan 35 diákot vesznek fel. A Dunántúl legszélesebb agrár-képzési kínálatának előnye megmutatkozott a felvett létszámban is, amellyel a kar ismét piacvezető.

A mérnöki kar 290 felvett hallgatójának 93 százaléka állami ösztöndíjasként kezdheti meg tanulmányait. A nemzetközileg is akkreditált vegyészmérnöki képzés iránti nagy érdeklődés jól tükrözi a kar elismert értékeit; idén is erre az alapszakra vette fel az egyetem a legtöbb hallgatót. A környezetmérnöki képzés iránt nőtt az érdeklődés, ezen az alapszakon a legmagasabb a ponthatár, a mesterképzési szakra felvettek száma 30 százalékkal emelkedett. A kiváló ipari kapcsolatoknak köszönhetően szeptembertől a gépészmérnöki és a környezetmérnöki alapszakok duális formában is indulnak.

A modern filológiai és társadalomtudományi karon 299 hallgató kezdi meg tanulmányait. A legtöbb pontra a magyartanár–német-nyelv és kultúra tanári szakon volt szükség a bejutáshoz (443). A legnépszerűbb alapszak az anglisztika, ezt követi a germanisztika, növekedett a politológia szak iránti érdeklődődés is. Az osztatlan tanári szakok közül a legtöbben a magyartanár–dráma- és színházismeret-tanár szakpárra jelentkeztek. A kar mesterszakjai közül a tanári szak lett a legvonzóbb, ahová több mint 100 hallgató nyert felvételt. A karra felvett hallgatók 85 százaléka állami ösztöndíjas.

A műszaki informatikai kar megőrizte a korábbi évek kiváló felvételi eredményeit. A mérnökinformatikus alapszakra országos szinten a második legmagasabb ponthatárral (364) lehetett csak bekerülni, a kar másik három alapszakján is jelentősen emelkedett a ponthatár. A karon 6 százalékkal nőtt a felvettek száma: 208 hallgatót vettek fel, 95 százalékuk állami ösztöndíjasként kezdhetik meg tanulmányaikat. A mesterszakokon a tavalyi évhez képest jelentősen, 60 százalékkal növekedett a felvett hallgatók száma. A karon legnépszerűbb szak a programtervező informatikus volt.

A veszprémi intézmény is hirdet pótfelvételi eljárást azoknak, akik most nem kerültek be. Nagyné Stribl Tünde, az egyetem oktatási  igazgatója kiemelte: a ponthatárok nem változnak. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, várhatóan 300-al emelkedik a hallgatói létszám.

Arra az újságírói kérdésre, vajon a Pannon Egyetem megrendezi-e gólyatáborát, Gelencsér András rektor igennel válaszolt. Az esemény fontos a hallgatók életében, Veszprémben és Keszthelyen szervezik meg a hagyományos programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!