fordulat

2018.02.23. 10:25

Két kivégzést is visszavontak az USA-ban

Greg Abbott texasi kormányzó helyi idő szerint csütörtökön leállította egy gyilkosság miatt elítélt férfi halálbüntetésének végrehajtását, miután a rab családja kegyelmet kért, Alabamában pedig nem találtak az elítélten megfelelő vénát a méreginjekció bekötéséhez.

(FILES) File photo taken October 2016 shows Kent Whitaker (L) and his son Bart during a visit to Bart's prison in Polunsky, Texas. Texas Governor Greg Abbott on February 22, 2018, issued a last-minute reprieve for a death row prisoner who hired a gunman to kill his family after his father, whom he sought to murder, pleaded for his son's life. Thomas Bartlett "Bart" Whitaker, 38, had been one of three men awaiting execution Thursday in three different US states. / AFP PHOTO / FAMILY HANDOUT / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FAMILY HANDOUT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: FAMILY HANDOUT

Texasaban a 38 éves Thomas Whitakert azért ítélték el, mert 2003-ban meggyilkolta 51 éves anyját és 19 éves öccsét. Apját pedig mellbe lőtte. A mélyen vallásos apa azt mondta, megbocsátott fiának, és nem akarja, hogy kivégezzék. Mint mondta: a halálbüntetés végrehajtása csak növelné fájdalmát. Az illetékes texasi testület az elítélt apjának szívhez szóló érvelése után egyhangúlag azt javasolta kedden, hogy a férfi kapjon kegyelmet.

A republikánus Greg Abbott életfogytiglani halálbüntetésre változtatta az elítélt büntetését, kizárva a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét. Legutóbb több mint 10 éve volt példa hasonlóra Texasban.

Alabama szövetségi államban is leállítottak egy kivégzést. A 61 éves Doyle Hammet azért ítélték halálra, mert 1987-ben meggyilkolt egy motelalkalmazottat. Hamm kivégzését néhány órával elhalasztották, hogy az amerikai legfelsőbb bíróságnak maradjon ideje fellebbezésének megvizsgálására. Hamm ügyvédjei azzal érveltek, hogy a férfi halálos beteg, és az erei olyan állapotban vannak, amely nem teszi lehetővé a méreginjekció beadását. Ezt követően a büntetés végrehajtását leállították, mert a szövetségi hatóságoknak nem volt elég idejük felkészíteni a rabot, mert a kivégzés az adott napra van kitűzve, és éjfél utánig húzódott volna a végrehajtás előkészítése – mondta el Bob Horton illetékes szóvivő.

Floridában viszont kivégezték a 47 éves Eric Branch-et, mert 1993-ban megerőszakolt és meggyilkolt egy főiskolai hallgatót – közölték a helyi hatóságok. Ő volt a negyedik ember, akit az idén az Egyesült Államokban kivégeztek, az előző három halálos ítéletet Texasban hajtották végre.

Borítókép: Kent Whitaker és fia, Thomas Bartlett „Bart” Whitaker, akinek életfogytiglanra változtatták a halálbüntetését.

AFP PHOTO / FAMILY HANDOUT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!