véd vagy büntet?

2018.05.23. 06:33

Hamarosan újra beengedik a nőket a stadionokba Iránban

Az iráni elnök kezdeményezte a 39 évvel ezelőtt bevezetett tilalom feloldását.

Haszan Róháni közleményében hangoztatta, hogy nem kellene különbséget tenni nő és férfi között az iszlám vallásban, és ezért a nőket is be kellene engedni a sportrendezvényekre. A nyilatkozat szerint Róháni erről akkor beszélt, amikor iráni atlétákkal találkozott hivatalában.

A perzsa államban 39 éve nem engedik be a nőket a stadionokba. A tilalmat az 1979-es iszlám forradalom után vezette be az ország vallási vezetése.

Az ország befolyásos egyháza úgy véli, hogy a nőknek nincs helyük a futballstadionokban, ahol a férfiak annyira felhevülnek és ilyenkor „útszéli szavakat” kiabálnak.

Róháni azonban elutasítja ezt az álláspontot mondván, a nőket nem lehet azért büntetni, mert a férfiak otromba módon viselkednek a sportrendezvényeken.

Maszumeh Ebtekar iráni alelnök azt javasolta, alakítsanak ki külön szektorokat a nőknek vagy a családoknak az iráni stadionokban, hogy így vessenek véget a tilalomnak. Az egyház azonban elvetette ez utóbbi indítványt.

Az elmúlt hónapokban egyre többen tiltakoztak a nőket a stadionlátogatástól eltiltó rendelkezés ellen, különösen azután, hogy tavaly szeptemberben a 2018-as labdarúgó világbajnokság ázsiai selejtezősorozatában Irán Szíria csapatát fogadta Teheránban. A mérkőzésre a szíriai nőket beengedték, de az irániakat nem. A történteket később az iráni parlament sajnálatos és bántó megkülönböztetésnek minősítette.

Borítókép: Iráni nők szurkolnak a riói olimpián. Hamarosan hazájukban is megtetetik majd

AFP PHOTO / Johannes EISELE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában