Tehén- és kecsketejjel táplálták

2022.03.15. 07:06

Kubai halászok mentettek meg egy manátuszbébit (videó)

Tehén- és kecsketej, valamint kókuszvíz keverékével tápláltak kubai halászok egy sérült manátuszbébit, amelyet egy tengeröbölből mentettek ki Kuba délkeleti partvidékén.

A kis tengeritehénre sebhelyekkel a fején és a testén a Marea del Portillo-öbölben, Granma tartományban bukkantak a halászok. Amikor partra értek vele, egy közeli falu földműveseitől kértek segítséget. Aki tehenet tartott, az tehéntejet, aki kecskét, az kecsketejet hozott a kicsiny tengeri emlősnek – mondta el Victor Antonio Serrano halász, aki szerint a falusiak lelkesen segítettek az apróság táplálásában.

A manátusz Kuba-szerte előfordul a védett öblökben és a folyótorkolatokban. A felnőtt tengeritehenek tengeri fűvel és más vízinövényekkel táplálkoznak.

A kubai halászoknak a Santiago de Cuba-i akvárium szakemberei adtak tanácsot a bébimanátusz etetéséhez. A halászok addig gondoskodtak az állatról, amíg az eléggé megerősödött ahhoz, hogy állatorvosok elszállítsák és biztonságba helyezzék.

A Reuters videója a mentőakcióról:

A mentőakciót Anmari Alvarez, a floridai Clearwater Akvárium tudósa koordinálta, aki szerint a fáradságot és költséget nem kímélő közösségi összefogás a manátuszbébi megmentésére reményt nyújt a jövőt illetően.

Kuba szigete az egyik legjobb élőhelynek számít a manátusz számára a karibi térségben, a fajra azonban súlyos veszélyt jelentenek az orvvadászok, a hajók és a tengeren sodródó halászhálók.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!