Életmód

2013.09.22. 07:37

Árulkodik a hajunk

Hajunk állapota sok egészségügyi problémára is enged következtetni.

Tóth B. Zsuzsa

Kun Gyuláné, Zsuzsa fitoterapeuta, természetgyógyász, hajgyógyász szerint érdemes odafigyelnünk arra, ha változást észlelünk hajunkkal kapcsolatban. Bármilyen esetben, például a haj elvékonyodása, hullása, töredezése, a fejbőr makacs korpásodása, viszketése, vagy más állapotváltozás esetén is érdemes felkeresni a hajgyógyászt.

- A haj nem csak annak állapotát, hanem az egész szervezetét tükrözheti, hiszen egészségi állapotunkkal is szorosan összefügg. Sok mindent jelezhet: Utalhat többek között  például a vitamin, ásványi anyag, aminósav hiányos, stb. állapotra, de jelezheti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat is. Előfordul, hogy nem a bőr, vagy a köröm jelzi az elváltozást, hanem a haj. Hiszen az a szépség szempontjából is fontos, nagyon is előtérben van. Négyszáz szoros nagyításnak vetjük alá a hajas fejbőrt, a hajszálat és a hajhagymát. Gyakran tipikus jeleket fedezünk fel, például a hajhagyma alakjának változását, romlásának előrehaladottságát, amelyekből következtetni lehet a problémák mélységére, a szervezet igénybevételére – mondja Zsuzsa.

Kun Gyuláné, Zsuzsa négyszázszoros nagyításnak veti alá hajunkat (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)



Hozzáteszi, hogy mai életformánk miatt egyre gyakoribbak a hajproblémák. A légszennyezés, a zárt terekben huzamosabb ideig való tartózkodás, a mesterséges fény, az elektromos eszközök sokasága a helytelen táplálkozás nem használ a hajnak, ahogy a stressz sem.  A teljesítménykényszer miatt sok B és C-vitamint, magnéziumot veszít a szervezet, amelyeket nem pótolunk megfelelően sem tudatos táplálkozással, sem vitamin készítményekkel.

- Leginkább hajhullás, a fejbőr viszketése, és korpásodása miatt keresnek fel a vendégek. A mikrokamerás hajvizsgálatot követően beszélgetés során segítek feltárni az okot, amely a haj problémájához vezetett. A személyre szabott tanácsadás során párhuzamosan ajánlom a külső és belső kezelést, holisztikus megközelítéssel és rendszeres konzultációs lehetőséget adok.  Amennyiben szükséges, laborvizsgálatra, vagy a góc kutatására küldöm a vendégemet. Amellett életmódváltást, étrend kiegészítőt, gyógynövény terápiát, stresszoldást (pl. lélekmasszázst ) ajánlok. Más terápiára van szükség, ha a máj méregtelenítése a fontos a cél érdekében, és másra, ha veseproblémákra derül fény. A változó kor is okozhat gondokat,  a legnehezebben a hormonális problémákat lehet kezelni - magyarázza a természetgyógyász.

A komplex terápia minimum három hónapon át tart, de ez némelyeknek túl nehéznek bizonyul, nem mindenki elég kitartó ahhoz, hogy végig csinálja. Zsuzsához sok fiatal vendég érkezik hajproblémákkal. A legtöbben húsz és negyvenöt év közöttiek, nők és férfiak. Előfordulnak idősek is. Mindannyiuk gondjait maximálisan át tudja érezni, annál is inkább, hiszen egykor saját hajproblémája, hajhullása miatt kezdett a hajgyógyászattal is foglalkozni. A saját példája is mutatja. hogy egy hajhullás mögött lappangó szervi probléma lehet, azóta már rengeteg vendégének segített, hogy rendbe jöjjön hajkoronájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!