Életmód

2015.08.30. 08:05

Beszédes jelekkel - Magyar nyelven egyedülálló program

Balatonalmádi - Nem mindennapi kommunikációs módszert dolgozott ki magyar jelekkel Fizl Kata, amellyel a csecsemők és szüleik jobban megérthetik egymást. A babajelnyelv program a siket vizuális kódrendszeren alapul.

Penk Tímea

A balatonalmádi fiatalasszony anyanyelvi jelelő, mivel siket szülők mellett nőtt fel.

A szüleim mindketten teljesen siketek, a hangzó beszédet gyógypedagógustól tanulták. Beszéltek, de nem tisztán. A nagymamám sokat járt hozzánk, tőle és a bölcsődében tanultam meg beszélni meséli Fizl Kata. Úgy véli, azért tanult meg korán beszélni, mert nemcsak hallási, hanem vizuális ingereket is kapott, így az agyának több területe aktívabban működött. A szülei egymással is, és vele is jeleltek.

Alapvetően a turizmus a munkaterületem, családalapítás előtt egy telekommunikációs cégnél dolgoztam. Amikor a kislányom négy és fél évvel ezelőtt megszületett, utánanéztem annak, hogy miként tudnék minél jobb kapcsolatot kialakítani vele. Ekkor leltem erre a módszerre számol be Kata. A kislányának hat hónapos korában mutatott először jeleket, aki nyolc hónaposan már használta is őket. A fiatalasszony az ismerősei között is talált olyan anyukákat, akik szintén nyitottak voltak a módszerre. Kata két év alatt negyven anyukát tanított meg jelelni. Összeállított interneten elérhető videojelszótárt és a tanuláshoz szükséges segédleteket, hogy a mamák a családot bevonva otthon is tudjanak haladni a beszéd megjelenéséig a babajeleléssel.

Azt vettük észre a program kialakítása során, hogy más gyerekekhez képest a jelelő kicsik higgadtabbak, nyugodtabbak, más babáknál jobb a kézügyességük és hamarabb kezdenek el beszélni, sőt még a ragozásban is ügyesebbek mondja Kata, majd arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a program harmonikusabbá teszi a szülő-gyermek kapcsolatot, a családtagok jobban tudnak egymásra figyelni, és a gyereket érdeklő témákról lehet beszélgetni .

A siket magyar jelnyelvi elemeket használom. Ennek népszerűsítése a másodlagos célom, és a siketek kultúrájáról is beszélek az anyukáknak, akik százötven-kétszáz jelet tanulnak meg az öthetes tanfolyamon nyilatkozza Fizl Kata, aki szeptembertől az ELTE csecsemő- és kisgyermekképző karának ösztöndíjas hallgatója. A csoportos babajelnyelv képzésen négy-hat édesanya vesz részt gyermekével. A módszer megtanulása mellett sokat énekelnek és mondókáznak a babák örömére.

A harmadik-negyedik alkalom után a nyolc-tíz hónapos babák, és persze a nagyobbak is, már mutatják az első jeleket, ami nagy öröm a családnak. Ahogyan a pápá és a puszi gesztusát tanulja meg a baba, ugyanolyan könnyen sajátítja el a többi jelet is hangsúlyozta a tanfolyamvezető, aki szerint a harmonikus kapcsolat alapja jó a kommunikáció, és ez különösen igaz csecsemőkorban.

Fotó: Fizl Kata



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!