Életmód

2017.04.14. 10:15

Örömteli fejlesztés a szünetben

Veszprém - Fejlesztő otthoni programlehetőségeket gyűjtött össze Nagy Erika oktatási szakértő a tavaszi szünetre.

Penk Tímea

A szakember fontosnak tartja a játékos, kreatív, fejlesztő elfoglaltságokat, amelyek észrevétlenül javítják a gyermekek képességeit az örömteli tevékenységek közben.

- Olyan aktuális tavaszi tippeket gyűjtöttem össze, amelyeket otthon is ki lehet próbálni, ráadásul mindegyik lényeges készségeket fejleszt – mondta Nagy Erika.

A tojásvadászat az oktatási szakértő szerint kiválóan fejleszti a gyermekek tájékozódási készségeit.

- Rejtsünk el egy hímes vagy csokitojást, majd ehhez készítsünk egy térképet, amely megmutatja a kincs helyét a lakásban! Nagyobb gyermek is készíthet térképet a kistestvérnek, vagy akár a szüleinek is – javasolta a szakértő. A tojáskeresőt több gyermek is tudja együtt játszani, és a kertben is tökéletesen működik.

A tojásfestéssel a gyerekek kézügyessége fejlődik.

- A csokitojások korszakában egyre kevesebben készítenek saját kezűleg húsvéti tojást, pedig az egyik legjobb móka ezek gyártása, az egész családnak garantált a szórakozás – hangsúlyozta Nagy Erika. A gyerekeket több órára leköti a tojásfestés, bármilyen technikával is dolgoznak, fejlesztik a kézügyességüket.

Az ajtókopogtató szintén a kreativitást és a kézügyességet fejleszti. Tavaszi vagy húsvéti témájú ajtókopogtató készítése mellett jó választás a hobbiboltokban kapható koszorúalap is.

Papírból, fonalból, matricából is lehet tavaszi ajtódíszt készíteni Fotó: a szerző

- Gyűjthetünk együtt barkát, aranyesőt, ezekből is készíthetünk koszorúalapot. A hagyományos kör helyett négyzet alakú díszt is gyárthatunk, hogy még különlegesebb legyen – javasolta a szakértő. Nagy Erika szerint több képesség egyszerre fejleszthető a közös főzéssel, akár gyerekszakácskönyvből választva.

- Először elolvassa a gyermek a receptet, elmegy a szüleivel bevásárolni, majd együtt elkészítik az ételt. A húsvéti finomságok most előnyt élveznek – mondta Nagy Erika. Végül a testmozgás fontosságára hívta fel a figyelmet, amely levezeti a felesleges energiákat, fejleszti az idegrendszert, így pihenni is jobban tud a gyermek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!