Életmód

2014.11.17. 16:45

Nádai Tamás tűzoltó a hétköznapok hőse lett

A feladatra figyelek, munka közben nincs idő másra - hangsúlyozta Nádai Tamás tűzoltó százados, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveleti szolgálatának egyik vezetője.

Kovács Erika

- Hivatásomnak tekintem a munkámat, így arra sohasem figyelek, hogy mekkora kihívás és veszély az előttem álló feladat, legyen az tűzoltás vagy balesetnél mentés - szögezte le. Nádai Tamás hozzátette: nem tagadja azt, hogy keményen dolgozik az emberben az adrenalin, amikor többek között lángok közé, oltani megy, nem is beszélve arról, amikor emberéletet kell megmenteni a lángokból, robbanásveszélyes palackokat kihozni a tűzből, vagy éppen jajveszékelő, ijedt embereket próbál az ember megnyugtatni, hogy engedelmeskedjenek a tűzoltó sok esetben életmentő kérésének.

Nádai Tamás a pneumatikus emelőpárnák vezérlőegységét emeli le a gépjármű fecskendőjéről. Megbeszélik egymással a történteket a bajtársakkal, de nem viszik haza a gondokat a családjukba
(Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A tűzoltók természetesen folyamatosan érzik a hatalmas felelősséget, ami a vállukra nehezedik minden egyes napon, főként abban a pillanatban, amikor indulni kell. Ilyenkor az ember soha nem tudhatja, hogy mi fogadja, mi várja adott helyszínen, a legnehezebb és legveszélyesebb körülmények között is higgadtnak kell maradni, és a lehető legjobb, legcélravezetőbb döntést kell meghozni - hangsúlyozta Nádai Tamás. A megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat egyik vezetője szerint egy tűzoltót, legyen bármilyen keménykötésű is, mélyen megérinti a baleset, tragédia látványa, különös tekintettel a gyerekekre. Ezt soha nem lehet megszokni, az ember beletörődik a megváltoztathatatlanba, elfogadja, hogy nem segíthet adott esetben, de ezt megszokni soha nem lehet - vallotta őszintén. Ilyenkor a tűzoltók egymással beszélik meg a történteket, de arra mindenki ügyel, hogy a családjához senki ne vigye haza az emlékeket, mert az nem lenne jó senkinek sem - vélekedett munkája magánéleti hatásairól Nádai Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!