Burokban élni

2019.02.01. 16:05

Egyetemisták mentorálnak szeptembertől iskolásokat

A Tanítsunk Magyarországért! elnevezésű program segítségével akár 15 százalékkal javulhatnak a tanulók eredményei, ha tehetséges, fiatal mentorokat kapnak maguk mellé.

Forrás: Echo TV

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában elmondta: első körben 2019. szeptemberétől a hetedik, nyolcadikos kisdiákoknak szól a program.

Ahogy a világon mindenhol, úgy Magyarországon is vannak olyan települések, amelyek a munkalehetőségektől és továbbtanulási lehetőségektől messzebb fekszenek, és itt a gyerekek lényegében egy burokban nőnek fel, abban a burokban, amelyet a családjuk és a közvetlen környezetük sző köréjük

- fogalmazott György László.

Az államtitkár szerint az a tapasztalat, hogy ezek a gyerekek nyolcadik osztály végéig viszonylag sikeresen veszik az akadályokat, és utána egy hatalmas törés van az életükben, hiszen akkor kezdenek el utazni.

Kiemelte: míg a nagyvárosokban élők számára teljesen természetes, hogy mondjuk harminc percet kell utazniuk, ez nekik egy hatalmas változás, ráadásul a fiatalok bekerülnek egy új közösségbe.

György László elmondta: A nemzetközi kutatások azt mutatják, hogy a gyerekek szívesen hallgatnak valakire, aki kicsivel idősebb náluk, és nem rég esett át azokon a kihívásokon, amik őket is érintik.

Ebből kifolyólag

a program lényege, hogy lehetőséget biztosítanak egyetemistáknak arra, hogy mentoráljanak ilyen kisdiákokat, és már hetedik, nyolcadikos korukban elvigyék őket a közeli városokba, megmutassák nekik az ottani életet, továbbtanulási lehetőségeket.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg.

https://stream.echotv.hu/videos/2019/02/720/20190201_jo_reggelt_tanulas.MP4

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!