egy kis furfang

2019.04.11. 11:11

Íme néhány tipp, ami megkönnyíti a tavaszi nagytakarítást

A nagytakarításnak nem kell okvetlenül rettentő felfordulással járnia.

Forrás: Shutterstock

A legtöbb háziasszonynak a tavasz kezdete egyet jelent a nagytakarítás gondjával. Ettől azonban nem kell megijedni, van néhány tippünk, ami megkönnyíti majd a munkát.

A szortírozás szabályai

Kezdje azzal, hogy teret nyer, azaz lomtalanít és rendet rak! A hatékony szortírozás legjobb módja a „három doboz” technika. Vegyen elő három nagy méretű kartondobozt. Az elsőbe kerüljön mindaz, amit szeretne megtartani. A másodikat töltse meg azokkal a holmikkal, amelyek sohasem tetszettek önnek, vagy nincs szüksége rájuk, de valaki másnak még jól jöhetnek. Végül a harmadikba azokat a tárgyakat pakolja, amelyek tönkrementek, és dobja ki őket – olvasható a megyei lapok Otthon vagyok című mellékletében.

Itt a tavalyi farsangi jelmeze, egy joghurtkészítő berendezés vagy valamilyen alakformáló gép, amiről egykor úgy gondolta, feltétlenül meg kell vennie, ám azóta alig használta? Szánja rá magát, és szabaduljon meg tőle! Higgye el, ami több mint egy éve nem volt a kezében, az nem fog hiányozni a későbbiekben sem!

A felesleges játékokat a közeli óvodában, bölcsődében is leadhatja, a ruhákat speciális vásárokon értékesítheti, vagy eljuttathatja a rászorulókhoz.

Könyvhalmozás helyett: ha sokat olvas, de az újonnan beszerzett köteteknek már nem jutna hely az otthonában, vásárlás helyett inkább cserélje el a régieket! Ehhez elég regisztrálnia egy könyvcserélő portálon.

A rendezett polcok érdekében csoportosítsa a könyveket sorozatok, magasság, téma szerint, és igazítsa őket egy vonalba. Az apró mütyürök számára szerezzen be dobozkákat, kosarakat.

Csoportosítva pakoljon!

Ügyeljen arra, hogy az építőkockák az építőkockákhoz, a babák a babákhoz, az autók pedig az autókhoz kerüljenek. Így a gyerek számára is megkönnyítheti egy-egy holmi megtalálását, és a rendrakással is jobban boldogul majd önállóan.

Használja ki a holttereket! A falmélyedések, a lépcsők és az ágy alatti terület tárolási szempontból igazi aranybánya! Itt helyezze el azokat a holmikat, amelyekre épp nem tart igényt, ám később még jól jöhetnek.

A szanaszét heverő számlák, papírok, folyóiratok a rendetlenség benyomását keltik. Az előbbiek számára jelöljön ki egy polcot vagy fiókot, az utóbbiakat tegye egy kosárba vagy újságtartó állványra.

A lábbelik esetében fotózza le a párokat, ragassza rá a megfelelő képet a cipősdobozokra, és pakolja egymásra őket. A gardróbban rendszerezze a ruhákat szín, stílus vagy évszak szerint, így könnyebb lesz rendet tartani. A helytakarékos vállfák, a szoknya-, nadrág-, sál- és nyakkendőtartók helyszűke esetén igen hasznosak!

Renoválás

A fonott székek, rattanbútorok tovább megőrzik szépségüket, ha előbb szappanos vízzel lesúrolja, majd sós vizes szivaccsal áttörli őket.

Nyikorog a fiók, amikor kihúzza? Újra hangtalanul fog nyílni és csukódni, ha egy kisebb ecsetet használva bekeni a sínt vazelinnel.

A kezeletlen fenyőbútorra vigyen fel megolvasztott méhviaszt, szöszmentes rongyot használva. Közben hajszárítóval tartsa folyékony állapotban, hogy könnyebben szétterülhessen, így eltüntetheti a kisebb repedéseket! Nagyobb hibánál azonban sajnos már nem alkalmazható ez a módszer.

A bútorok lába gyakran nyomot hagy a szőnyegen. Helyezzen a benyomódásokra jégkockákat, és várjon, amíg elolvadnak. Mire megszárad, újra kisimul a kárpit.

A nagyon piszkos viaszolt deszkapadlót dörzsölje át a mintázat mentén haladva egy törlőronggyal, amire egy kevés terpentint öntött. Ezután törölje át egy száraz kendővel, és vékony rétegben viaszolja újra.

A kőből vagy kerámiából készült padlólapok között elszíneződött a fuga? Vegyen elő egy csiszolópapírt, és alaposan dörzsölje át a szélével úgy, hogy magához a járólaphoz ne érjen hozzá a smirgli, végül porszívózza át a felületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!