úton az egészség

2017.11.15. 12:14

Átadták az első egészségügyi szűrőbuszt

Nemsokára tíz darab Credo Econell Medic típusú, egészségügyi szűrővizsgálatok végzésére készített autóbusz kezdi meg a munkáját.

A győri-mosonmagyaróvári Kravtex-Kühne Csoport a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) megrendelésére 10 darab speciális egészségügyi szűrőbuszt gyárt. A magyar fejlesztésű, Credo Econell Medic típusú járművel az ország bármely pontjára alatt eljuttathatók a legmodernebb orvosi diagnosztikai szolgáltatások, ezzel jelentősen csökkenthetők a területi ellátási különbségek. A szűrőbuszban két vizsgálóközpont, WC, beépített konyha, recepció, és komfortos utazószegmens is kialakításra került, így az a felszerelésekkel együtt a szakszemélyzetet is „házhoz viszi”.

A további 9 Credo Econell Medic szűrőbusz januárban áll forgalomba – olvasható az Autó-Motor honlapján.

A Credo Econell Medic a Kravtex-Kühne Csoport főkonstruktőre, a tervezőcsapatot vezető Szombath Imre szerint olyan teljes értékű mobil „diagnosztikai létesítmény”, amellyel az orvosi felszerelés, a vizsgálati helyiségek, sőt, a személyzet is egyszerre juttatható el azokra a településekre, ahol csak korlátozottan férhetők hozzá a modern orvosi szolgáltatások. Szombath Imre emlékeztet rá, hogy az eddig jellemzően tehergépjárművekből kialakított mobil orvosi járművek csak korlátozott lehetőséget biztosítottak a vizsgálatot végző csapat utazására. Ezzel szemben a Credo Econell Medic-ben a teljes személyzet utazása és pihenése biztosított, mivel az egész napi munkavégzést elkülönített utazószegmens, beépített konyha és mellékhelyiség szolgálja.

A szűrőbusz belső terének szinte minden négyzetcentiméterét sikerült hasznosítani, így 6 teljes értékű, különálló helyiséget lehetett kialakítani. A legjobb térkihasználás érdekében több ponton is módosult a vázszerkezetet, ezért a Credo Econell Medic műszaki szempontból nem egy meglévő autóbusz átépítése, hanem merőben új járműkoncepció. A barátságos, világos berendezés biztosítja az orvosi vizsgálatokhoz szükséges intimitást, a két vizsgálóhelyiség gyakorlatilag csak alapterületében tér el az orvosi intézmények jellemzőitől.

A vízrendszer és a speciális villamos hálózat tervezésénél jelentkező nehézségeket a tervezői csapat kreativitásával maradéktalanul sikerült áthidalni. Ennek köszönhető, hogy a 480 liter össztérfogatú tartályrendszer szinte észrevétlen a busz belterében, és a vízöblítéses WC mellett 4 helyiségben is hideg-meleg folyóvíz, a teakonyhában pedig mosogató medence található. A vízrendszer saját tisztavíz-tartályról, és hálózati vízcsatlakozásról egyaránt üzemelhet, a tartályok közötti átemelést pedig automatikusan működő szivattyúk biztosítják.

A zárható, és menet közben kinyílás ellen biztosított szekrények elhelyezése mind a vizsgálati-, mind a személyzet kényelmi szempontjainak megfelel. A Credo Econell Medic alapvető orvosi funkciója a nőgyógyászati rákszűrés (méhnyakrák szűrése), amely természetesen más vizsgálatokkal is kiegészíthető. Az autóbusz csúcskategóriájú nőgyógyászati vizsgálószékkel és a vizsgálat elvégzéséhez szükséges berendezésekkel is fel van szerelve.

A jármű egyik komoly újdonsága, hogy a busz első részében zajló nőgyógyászati szűrővizsgálattal párhuzamosan a busz hátsó részében található orvosi helyiségben a következő vizsgálatok, konzultációk is elvégezhetők:

  • Testösszetétel-vizsgálat (Inbody készülékkel)
  • Kilégzési CO mérés (kilégzési CO mérővel), dohányzásról leszokás támogatása
  • Szájüregi szűrés
  • Anyajegyszűrés (dermatoszkóppal) és melanoma kockázatcsökkentő tanácsadás
  • Vérnyomás mérés (automata vérnyomásmérővel)
  • Többféle szaktanácsadás (pl. diabétesz- és életmód-tanácsadás, a reprodukciós egészséget, a felelősségteljes szexuális magatartást, a várandósságot támogató prevenciós tájékoztatás)
  • Fotók: automotor.hu

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!