hegyi kaland

2017.12.06. 13:31

Szeret túrázni? – Íme, néhány csúcs célpont!

A könnyebb magashegyi túrákhoz nem kell különösebb előképzettség, és garantáltan életre szóló élményt jelentenek.

Magyarország túraútvonalai rendkívül változatosak, ha azonban már szereztünk egy kis rutint, és kipróbálnánk magunkat magasabb szinteken is, ajánlatos a környező országokban szétnézni, ha kezdődik a tavaszi szezon. A könnyebb magashegyi túrákhoz nem kell különösebb előképzettség, és garantáltan életre szóló élményt jelentenek.

A szomszédos országokban rengeteg olyan lehetőség van, ahol a túrarutinnal rendelkező természetbarátok kipróbálhatják magukat magasabb szinteken. Az erdőhatár körülbelül 1500 méteren ér véget, innentől kezdődik a magashegyek világa.

Ahhoz, hogy könnyebb 2000 méteres hegyek meghódítására vállalkozzunk, több dologra is kell figyelnünk: ezek közül a legfontosabbak, hogy a túrázáshoz megfelelő évszakban és időben induljunk útnak, tájékozódjunk a kiválasztott túra nehézségeiről, jó állóképességgel rendelkezzünk, illetve a felszerelésből és ruházatból mindig a legjobbat és legmegbízhatóbbat válasszuk.

Az ausztriai Schneeberg kitűnő választás, ha csak egy hétvégénk van a túrázásra. A hegy csak 70 kilométerre fekszik a magyar határtól, így csúcsa, a 2076 méteres Klosterwappen a Magyarországhoz legközelebb eső kétezres csúcs. A túra pár óra alatt teljesíthető, a hegytetőn pedig egy hangulatos hütte kínál finomabbnál finomabb fogásokat a megfáradt túrázónak.

A szlovéniai Júliai-Alpok legmagasabb pontjának, a 2864 méteres Triglavnak a meghódítása már egy komolyabb feladat, épp ezért itt elengedhetetlen a túratutin és a megfelelő fizikai erőnlét. Ha még nem voltunk magashegyen túrázni, javasolt csoportosan, tapasztaltabb hegymászókkal közösen elindulni az útra. A csúcsról gyönyörű panoráma nyílik, akár a Dolomitokig és a Kamniki-Alpok vonulatáig is el lehet látni. A Triglav több útvonalon is megközelíthető, amelyek eltérő nehézségűek, de minden esetben kötelező a klettersteig szett, sisak, és magashegyi ruházat használata.

A szlovákiai Magas-Tátra lélegzetelállító csúcsai csak pár órás vonatútra vannak Budapesttől. Bár ezeknek a csúcsoknak a meghódítása a gyakorlottabb magashegyi túrázók számára javasolt, a Magas-Tátrában rengeteg olyan könnyebb túraútvonal található, amelyek egész Európában egyedülálló látványt nyújtanak. Az egyik legszebb az összes közül a 2015 méteren lévő Téry menedékházhoz vezető, Ótátrafüredről induló túraút. Ha a hegyen szeretnénk éjszakázni, javasolt előre szállást foglalni a menedékházban.

Borítókép, Forrás: Flow PR

Címkék#túra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!