Erdővédő

2011.03.31. 13:51

Egészségőrzés, közjóléti szerep

Veszprém - A HM Verga Zrt. körülbelül 50 ezer hektáron gazdálkodik, az erdőgazdálkodási tevékenységen túl idegenforgalommal, szabadidősporttal foglalkozik.

Varga Ibolya

A magyar erdészek javaslatára fogadta el a VII. Erdészeti Világkongresszus (Buenos Aires, 1972), hogy valamennyi erdőterület egyidejűleg tölt be gazdasági, védelmi és közjóléti szerepet.

Az erdőállomány jellegétől, elhelyezkedésétől, a társadalmi, gazdasági tényezőktől függ, hogy ezek közül melyiket tekintjük elsődlegesnek. A gazdasági erdők a tarta-mosság, a gazdaságosság és a szükségletfedezés elvei alapján a fatermesztés, magtermesztés, vadgazdálkodás céljait szolgálják. Az erdők közjóléti funkciója kiemelkedő jelentőségű, mindannyiunk pihenését, felüdülését biztosítja. Az erdők fő funkció szerinti megoszlása a Verga Zrt. három erdészeténél eltérő. Zircen a gazdasági rendeltetésű erdők, Királyszálláson a védelmi célt szolgáló erdők, Kab-hegyen a gazdasági funkció mellett jelentős a közjóléti szerepet betöltő erdők aránya, különösen az Ajka melletti parkerdőre vonatkozóan.

A társaság által kezelt erdők 90 százalékban őshonos fafajokból - tölgy, cser, bükk, gyertyán - álló, zömében természetszerű erdők, ahol az erdőtervekkel összhangban álló természetközeli erdőgazdálkodást folytatnak. A fennmaradó 10 százalék kultúrerdő, (telepített erdei és feketefenyő), amely a Veszprém környéki kopárokon az I. világháborút követő és a mai napig tartó erdőtelepítési tevékenység következtében jött létre.

A társaság maggazdálkodással is foglalkozik, mely a mag termeléséből, megvédéséből, hozamának fokozásából, begyűjtéséből, feldolgozásából, kezeléséből, tárolásából, forgalmazásából áll. A beszerzett és begyűjtött mag a magvetéssel történő erdősítések, illetve a csemetekerti magvetések szükségletét kell, hogy fedezze, a fennmaradó mennyiséget eladják. Az erdészeti csemetetermelés négy csemetekertben - Szarvaskút, Bocskor, Kádárta és Nagyvázsony - történik. A szabadföldi csemetetermesztés 26,5 hektáron folyik, és évente mintegy ötmillió darab csemetét termelnek. Ez a mennyiség ad biztosítékot az erdőfelújítások elvégzéséhez, erdőtelepítések, karácsonyfatelepek létrehozásához, és ad lehetőséget a hazai és exportpiacokon való részvételre. Az az egyre fokozódó igény a kertkultúrára ösztönözte a céget, hogy kertészeti dísznövényt termesszenek. Konténeres fenyőféléket és szabadföldi cserjéket nevelnek.

Erdővédő - A Napló melléklete erdeink védelmében

Várjuk olvasóink erdőkkel kapcsolatos észrevételeit, témajavaslatait - írjon nekünk!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!