Erdővédő

2011.03.31. 14:56

Jövőnkért dolgoznak - A Bakonyerdő Zrt. természetközeli módon gazdálkodik

Pápa - Az erdőgazdálkodás különleges ismertetőjegye, hogy a természetben és a természetért dolgozik. Az állami tulajdonban lévő Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zártkörűen Működő Részvénytársaságnál ezen vezérelv mentén tevékenykednek.

Tremmer Tamás

A magyar állam, mint az erdők tulajdonosa elvárja a részvénytársaságtól, hogy a kezelésére bízott erdőterületen megvalósítsa a természetközeli, tartamos és fenntartható erdőgazdálkodást, a természetvédelmi oltalom alatt lévő területek szakszerű kezelését, biztosítsa a magánszféra hatékonyságával vetekedő gazdálkodási tevékenységet, és maradéktalanul feleljen meg az egyre markánsabban megjelenő össztársadalmi igénynek - az erdők közjóléti és közcélú feladatainak - a kielégítésében, tájékoztatott Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója.

A részvénytársaságnál folyó munkát a cég pápai központja irányítja, koordinálja és ellenőrzi. Itt határozzák meg - összhangban a törvényekkel és a változó társadalmi elvárásokkal - a közép- és hosszú távú stratégiai feladatokat, célokat is. A Bakonyerdő Zrt. egyik fő erőssége a régóta kialakult szervezeti forma, amelynek keretében kiválóan ki lehet használni a lokális lehetőségeket. A társaság három legfontosabb üzletága: az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás és a fafeldolgozás.

Az erdőgazdálkodás különleges ismertetőjegye, hogy a természetben és a természetért dolgozik. Ez mindenekelőtt tartamos gazdálkodást jelent, szögezte le a vezérigazgató. A fenntartható fejlődést biztosító erdőgazdálkodás leglényegesebb elemét, az éves fanövedék és fakitermelés megfelelő arányát mindig szem előtt tartják. Ennek eredményeként mennyiségben és minőségben egyaránt javuló erdőterületeket adnak át utódaiknak.

Erdőterületükből 31 725 hektár gazdasági, 25 221,7 hektár védelmi, 397,9 egészségügyi, szociális, turisztikai, 27,9 hektár pedig oktatási, kutatási rendeltetésű. Erdőállomá-nyuk minősége és fafajösszetétele átlagos. A fafajösszetételen belül kiemelkedően magas a cser, a bükk és a tölgy, valamint a fenyő aránya. A társaság által kezelt erdők kor szerinti megoszlása kedvező, választék szerinti összetétele viszont csak közepes. Termőhelyi adottságaik átlagosak. A társaság gazdálkodási területén nyolc erdészetet alakítottak ki.

Két fafeldolgozó üzemet is működtetnek: Magyarország legkorszerűbb parkettagyárát Zalahalápon és az ország egyik legnagyobb fűrészüzemét Franciavágáson.

A Bakonyerdő összesen mintegy 63 ezer hektár földrajzilag változatos és vadban gazdag vadászterületen gazdálkodik. A jellemzően nagyvadas területeiken gím- és dámszarvas, őz, muflon elejtésére, valamint vaddisznó egyéni és társas vadászatára egyaránt kínálnak lehetőséget. Kiemelkedően jó a muflonkos-trófeák és a vaddisznóhajtások minősége.

A hat bakonyi vadászházuk már nemcsak a vadászvendégek szálláslehetőségét szolgálja, hanem az egységet az ökoturizmusba is mind teljesebb mértékben vonják be. Az utóbbi évek munkájának köszönhetően kialakították erdei iskola-, alkotóház-, pihenőhely-hálózatukat, erdei tanösvényeiket, kilátókat.

 

Az állami tulajdonban lévő Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság a Balaton-felvidék és a Magas-Bakony erdeinek kezelője, az állami tulajdonú erdővagyonból 62 410 hektáron gazdálkodik. A részvénytársaság erdőterületének 76 százaléka Veszprém, 15 százaléka Zala, kilenc százaléka Győr-Moson-Sopron megyében található. Az általuk használt terület Magyarország második legerdősültebb tája.

 

Erdővédő - A Napló melléklete erdeink védelmében

Várjuk olvasóink erdőkkel kapcsolatos észrevételeit, témajavaslatait - írjon nekünk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!