Foci

2011.08.11. 12:50

A magyar válogatott meggyőző játékkal verte az izlandiakat

Az őszi Eb-selejtezőkre készülő válogatottunk komoly főpróbának szánta az izlandiak elleni kilencven percet, amiből csak egyoldalú játszadozás lett, Egervári Sándor csapata 4-0-ra nyert. A mieink remekeltek, ellenfelünk gyakorlatilag semmit sem mutatott. Ez utóbbi persze lehet a magyarok dicsérete is: nem engedtük őket futballozni.

Horog László

Ahogy mondani szokták: a főpróba remekül sikerült, várjuk az előadást, illetve előadásokat, ugyanis futballistáink szeptember 2-án a svédeket látják vendégül, négy nappal később Moldovában szerepelnek, október közepén pedig a finneket fogadják, ezzel búcsúznak a 2012-es Eb selejtezőitől.

A hollandok elleni csatákat letudtuk, a pótselejtezőt érő második hely eléréséhez a svédeket kellene magunk mögé utasítnunk, így a szövetség illetékeseinek gondolata kifejezetten jó volt, hogy olyan ellenfelet választanak, aki hasonló stílust képvisel, mint Ibrahimovicék. Igaz, szelídebb kivitelben, így a meccs kiválóan szolgálja a felkészülést, s kellő önbizalmat is ad a nagy ütközet előtt.

Persze, az izlandiakat félvállról venni soha nem szabad, ezt megmutatta az utóbbi két évtized, 1992-ben itthon kaptunk ki tőlük 2-1-re, egy évvel később ott 2-0-ra, újabb két év elteltével megint 2-1-re, tehát ezeket az éveket nem tekinthetjük diadalmenetnek. A folytatásban is mindig vért izzadva nyertük, egyszer kétgólos, háromszor egygólos különbséggel.

Azonban ezúttal lemostuk őket. A meccs előtt, szép gesztusként az 58 válogatottságot számláló, címeres mezben utoljára öt esztendeje szerepelt Lipcsei Pétert búcsúztatták, az MLSZ alelnöke, Berzi Sándor, főtitkára, Vági Márton köszöntötte, majd Tajnal Tamás csapatkapitánytól átvehetett egy stílszerű, 58-as számú mezt. Aztán 10 000 néző előtt - a magyar futball iránti jelenlegi érdeklődést ismerve nem is rossz egy kiscsapat ellen - következett a meccs, amelynek első pillanataiban mindenki az eredményjelző melletti kanyart figyelte, ugyanis kifeszítettek egy hatalmas molinót: Szeptember 2.: Svédcsavarral az Eb-re! - Így legyen! - vágta rá mindenki a lelátón.

Már az elején vezetéshez juthattak volna a mieink, Koman átadását Rudolf a kirepülő Magnússon kapusba lőtte, a két, Olaszországban szereplő fiatal a folytatásban is rendkívül aktívan futballozott, előbbi próbálta kiszolgálni utóbbit.

Az első fél óra végén Koman talált be, vezetgette a labdát, majd húsz méterről kilőtte a jobb alsó sarkot, 1-0.

A kényszerből jobbhátvédként szereplő középpályás, Varga József a hátsó alakzatban is feltalálta a helyét, utolsó emberként mentett bravúrral, majd a félidő zárása előtt kétgólos lett a különbség: Koman látványosan megmentett egy labdát, Hajnalhoz továbbított, aki szintén elegánsan passzolt Rudolfhoz, utóbbi egyedül lépett ki, elhúzta a labdát a kivetődő hálóőr mellett és az üres kapuba gurított, 2-0.

Fordulás után a csereként beállt Priskin ment el a szélen, élesen belőtt labdájáról alig késett le Hajnal. Nem sokkal később Dzsudzsák már jókor érkezett, az ősszel, Helsinkiben rendezett selejtező utolsó pillanataiban szerzett, győztes gólját kopírozta: remekül lőtte ki a hosszú sarkot, 3-0.


A túloldalon Bogdán kapusnak kellett bizonyítania, a korábbi világsztár, Gudjohnsen közeli lövését bravúrral tolta fölé. Annyira szeles volt az idő, hogy egy előreívelt labdát kifújt a kelletlenül a bőrgolyóhoz nyúló vendégkapus kezéből, szerencséjére nem kapujába vánszorgott, az alapvonalnál hagyta el a játékteret.

A lefújás előtti pillanatok hozták a záró találatot, szöglet után röviden kivágott labdát Elek küldött nagy erővel a hálóba, 4-0. A klubjában, a bajnok Videotonnál az utóbbi időben jobbára csereként foglalkoztatott ballábas középpályás ezzel jelezte a lelátón helyet foglaló fehérvári szakvezetőnek, Paulo Sousának: komoly tartalékok rejlenek a fehérvári kispadon is.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón a vendégek mestere, Ólafur Jóhannesson nehezen találta a szavakat. Közölte, a magyarok kiválóan futballoztak, ők gyengén, a számszerű különbség nagyobb is lehetett volna, ha a házigazdák jobban kihasználják lehetőségeiket.

A mieink kapitánya, Egervári Sándor érthetően jobb hangulatban értékelte a pályán történteket. Közölte, örül az eredménynek, valamint a mutatott játéknak, akadtak időszakok, amikor Komanék kimondottan látványosan terelgették a labdát.
- Minden csapatrésszel elégedett vagyok, de elsősorban a védelmet szeretném kiemelni, Varga Józsi számára új poszton bizonyította, hogy lehet rá számítani, az első válogatottságát ünneplő Korcsmár Zsolt is nagyon jól futballozott. Persze, tudtam, mire számíthatok vele kapcsolatban, az U20-as vb-n bronzérmet szerző gárdámnak alappillére volt. Úgy gondolom, az Izland elleni meccs hasznos volt, bár lényegesen jobb játékot vártam az ellenféltől.

A távozó labdarúgókat a játékoskijáróban újságírók és tévéstábok hada várta és faggatta, Egervári pályaedzője, Kenyeres Imre csendben távozott. Mielőtt a stadion toronyépületéből kilépett, megjegyezte: ez a derbi több dologra feltétlenül jó volt. Ismét kiderült, a futballunk igen is rendelkezik értékekkel. Az izlandiak teljesítményével kapcsolatban megjegyezte: mindenki annyit produkál, amennyit engednek neki. Mi ezúttal keveset engedtünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!