Gazdaság

2006.10.20. 02:27

Gépesíthetőbb a rakodás

Nemesvámos (tt) - Magyarországon a kishaszonjárművek rakodását szinte teljes egészében kézi erővel végzik, pedig kellő felszereltséggel ezek is hatékony haszonjárművekké válhatnak.

Tremmer Tamás

A hazai gyakorlat az, hogy a szolgáltatást végzők sokszor szakmai igénytelenség miatt a nagy pontosságot, tisztaságot igénylő szervizmunkákhoz úgy érkeznek meg a járművel, hogy a szerszámok, alkatrészek a jármű platóján, halomba rakva találhatók. A munka a szerszámok és az alkatrészek kiválogatásával kezdődik el, amely sokszor több időt vesz igénybe, mint az a munka, amiért a szolgáltatást megrendelték. Az áttekinthetetlen alkatrésztárolás miatt sokszor munka közben derül ki, hogy valamelyik alkatrész hiányzik, annak beszerzése további időt vesz igénybe. Ez az oka az alacsony hatékonyságnak és a drága szolgáltatásnak, nyilatkozta lapunknak Gőz Zsigmond, a nemesvámosi telephelyű Modul-Stor Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.Magyarországon a kishaszonjárművek rakodását szinte teljes egészében kézi erővel végzik. A nemesvámosi tár-saság mindenféle rakodásra megfelelő műszaki megoldást tud javasolni. Az 1998-ban alakult cég kishaszonjárművekhez való tároló- és létrarendszerek, emelőberendezések szerelésére, értékesítésére szakosodott. Hozzá akarnak járulni ahhoz, hogy a kishaszonjárművekkel végzett munka magas színvonalú és hatékony legyen és így a vállalkozók versenyképes szolgáltatást tudjanak nyújtani.Gőz Zsigmond elmondta, az egészség védelme érdekében Angliában például egy munkás nem emelhet többet 15 kilónál. Bízik abban, hogy ha lassan is, de mi is efelé közelítünk. Ekkor viszont olyan berendezésre lesz szükség, ami kiváltja az élőmunkát. E célt szolgálják a különféle teherbírású emelődaruk, emelőhátfalak, emelőlapok, lépcsős emelők. A berendezések tervezésénél a kishaszonjármű hasznos terhelhetőségét figyelembe vették, így ezek kis önsúlyúak, nem növelik számottevően a jármű összsúlyát. Polcrendszereket is szerelnek a különböző szakmák igényei alapján. Ezek közül a kis furgonokba szerelhető polcok a járműből kihúzhatóak, így könnyen hozzáférhetőek az ott tárolt alkatrészek és szerszámgépek. Szeptember végén Budapesten rendezték az Autótechnika-Diga szakkiállítást, ahol nagy sikert arattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!