Gazdaság

2009.06.16. 02:28

Kevés a civil kurázsi

Tihany - A fő felelősség persze a politikai osztályé, de az értelmiségnek is része van abban, hogy Magyarországon a közélet ilyen mértékben elvadult és kettészakadt, vélekedett Hankiss Elemér szociológus.

Tremmer Tamás

Egy rosszul működő demokráciában különösen nagy szerepük van a médiumoknak. Ha a demokratikus intézmények nem tudják felhozni a társadalom érdekeit és véleményét arra a szintre, ahol a politika már észreveszi, akkor a demokrácia nem tud működni. 

Az a probléma, hogy a közéleti értelmiség rétegei gyengék. Mindezt Hankiss Elemér szociológus fejtegette a tihanyi Media Hungary konferencián.Szerinte az értelmiségi emberek neurotikusak az ideológiára, a válságot túlreagálják. 

Jelen van a paranoia is, az emberek félnek egymástól, kiveszett a bizalom. Az értelmiség nem tudja megőrizni autonómiáját. Sok a felelősségük abban, hogy Magyarországon a közélet ilyen mértékben elvadult és kettészakadt. 

A fő felelősség persze a politikai osztályé, ugyanakkor az értelmiség nem elég bátor, kevés a civil kurázsi. Hazánkban a tájékoztatás egyirányúnak tűnik, amit felül döntenek, azt lefele közvetítik, pedig az információnak kétirányúnak kellene lennie. 

A valóság torzul, az elemzések gyakran maszatosak, oknyomozás kevés van. A kritikák csak az ellentábornak szólnak, a sajátnak alig. 

A számonkérés inkább elkenés, fátyoltánc, jellemző a magyarokra az amnézia. Senki nem akar hinni a saját szemének, agyának. A közérdek helyett a párt-, klán-, magánérdek a jellemző sokakra - ezeken pedig mielőbb túl kellene lépni. Demokráciánk ezer sebből vérzik, jelentette ki a szociológus. 

Jó rendszer alakult ki 1989-ben, manapság viszont már rengeteg dolog nem működik. Felelős kormányzásról kevéssé beszélhetünk, nem működik az intézményrendszer, ezért nincs felelősségre vonás sem. 

A szakértelem hiányát bizonyítja, hogy építenek Duna-hidat Dunaújvárosban, de az nem vezet sehova.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!