Gazdaság

2009.07.27. 02:29

Újonnan is antik hatás - Magyar innovációval léptek piacra, nevüket megváltoztatták

Veszprém - Fél év leforgása alatt kétszer lepték meg a piacot, egyszer az innovatív termékük bevezetésével, másodszor a cég nevének megváltoztatásával. Eközben a beton mint alapanyag maradt, Betonból viszont Barabásra váltottak.

Tremmer Tamás

A Veszprém Beton Kft. hosszas előkészületek után egy olyan magyar innovatív termékkel lép piacra, ami egy csapásra meghódította a vásárlókat. Ennek kapcsán beszélgettünk Barabás Árpáddal, a társaság tulajdonos ügyvezető igazgatójával. 

Transzportbeton-gyártó és -forgalmazó vállalkozásként 1994-ben kezdték tevékenységüket. Az évtized végén már csak betonkövet gyártottak. 

Majd 2003-ban zöldmezős beruházásban egy üreges-elemgyártó (zsaluzókő, pincefalazó elem, béléstest) üzemet is építettek Veszprémben. 

Három évre rá Kiskunlacházán adtak át egy zöldmezős beruházást, ide szintén betonkőgyártó gépsort telepítettek. 

Ma húszféle formájú betonkövet képesek előállítani, nyolc színben, négy vastagságban. Évente közel nyolcszázezer négyzetmétert gyártanak. 

Tavalyi árbevételük 1,3 milliárd forint volt.A Veszprém Beton Kft. nemrég rukkolt elő vadonatúj termékével. Mivel Barabás Árpád eredeti szakmája szerint kőműves, ezért számára az alap építőanyag mindig a tégla volt. Azt vette a fejébe, hogy olyan betonkövet alkossanak, amely pontosan úgy néz ki, mint egy kisméretű tégla. 

Kétéves kísérletezés, próbagyártások után készült el a téglakő, amely színében, csorbulásaiban is úgy néz ki, mint egy százéves bontott tégla, antikolt hatású, ugyanakkor kopásálló, hiszen beton. 

Az ÉMI vizsgálatai alapján fagyállóságban, törőszilárdságban, kopásállóságban jelentősen jobb eredményeket produkáltak, mint a hatályos előírások. 

Az antikolt hatású betonkövek a prémium kategóriába tartoznak. Veszprémben azonban olyan gyártástechnológiát fejlesztettek ki hozzá, amivel a hagyományos gépsor kapacitását több mint megduplázták. 

Ez és számos más újításuk azt eredményezte, hogy akik eddig csak vágyhattak ilyen minőségű kőre, most végre elérhetővé vált számukra. Az új termék még csak egy hónapja van piacon, de már robbanásszerű az igény iránta. 

Ha úgy tetszik, az építőipart sújtó válságra ez a válasz a részükről. Hagyományos betonkövet rengeteg társaság gyárt, az új termék azonban teljesen egyedi. 

Ez minden más gyártótól megkülönbözteti a Veszprém Betont, ezért úgy döntöttek, felveszik a termék nevét. 

Csakhogy a téglakő olyan produktum, amihez az alkotó is szívesen adja a nevét, így aztán a céget Barabás Téglakő Kft.-nek keresztelték el. 

A névváltoztatás szemlélet- és arculatváltást is jelent egyben, hiszen mostantól a kifejlesztett terméket, a téglakövet szeretnék előtérbe állítani. A társaság minden másban - telephely, adószám és a többi - a régi maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!