Gazdaság

2009.12.22. 16:00

Sikeres a közmunka foglalkoztatás

Budapest - A válság nyomán szűkülő munkaerőpiacon felértékelődik a közfoglalkoztatás szerepe. Januártól mintegy 25 ezer álláskeresőt tudnak bevonni a 13 milliárd forintos támogatással megvalósuló hat közmunkaprogramba.

Tremmer Tamás

Sikertörténetként írható le a közmunkaprogramba, amelyben idén 16 ezer embert alkalmaztak 4-9 hónapig terjedő időszakban, emellett 2200-an képzésben is részesültek. A 9,3 milliárd összértékű programokban dolgozó emberek az önkormányzatok által meghatározott feladatokat hajtottak végre, közreműködtek erdőművelésben és telepítésben, karbantartották a vasutak, közutak környezetét, ár- és belvízvédelmi munkálatokat végeztek, a nemzeti parkok természeti állapotát javították, parlagfüvet irtottak és idegenforgalmat segítő programokban vettek részt. Az idén először indított sikeres kórházi program révén az egészségügy, a kórházak létszámgondjai enyhültek, ma is 350 közmunkás dolgozik és tanul egészségügyi intézményekben.

A jövő évi költségvetés elfogadása utat nyitott a 2010-es közmunkaprogramoknak, de már valamennyi programhoz képzés is kapcsolódik. Új elem a csak roma emberek számára elérhető, hárommilliárd forint keretösszegű közmunkaprogram, amely több hónapos előkészítés után a cigány kisebbségi önkormányzatok bevonásával és egyetértésével indul. Az öt hónapon át tartó foglalkoztatás kiemelt célcsoportja a fiatal munkanélküli korosztály. Hatmilliárd forintból önkormányzati téli-tavaszi program indul, amely során a forrás felét a leghátrányosabb besorolású kistérségek, negyedét a hátrányos besorolású kistérségek kapják. Négymilliárd forinttal támogatja a tárca a januártól augusztus végéig tartó, már hagyományossá vált szakmai programokat. Az erdőművelésben, a vasutak és a vízvédelmi létesítmények mellett, a jelentősebb üdülőhelyeken, valamint a nemzeti parkokban dolgozók számát növeli a több mint kétmilliárd forintos önrész és társfinanszírozás, amelyre az állami vagyon kezelőitől, fenntartóitól és társminisztériumoktól számíthatunk.

Annak érdekében, hogy a rászorulók a munkát minél hamarabb megkezdhessék a közmunkaprogramokban, a pályázati felhívások napokon belül megjelennek. A beadási határidő várhatóan december 21-e lesz, így a bírálatok és a miniszteri támogató döntés január 10-re megszülethet, és a program január 15-én elindulhat. A közmunkákban csak regisztrált álláskeresők vehetnek részt, és a résztvevők legalább ötven százalékának rendelkezésre állási támogatásra jogosult személynek kell lennie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!