Gazdaság

2010.10.25. 12:57

A múltat kutatják

Veszprém - Végre megismerhetővé, és a kutatók, érdeklődők számára is használhatóvá válhat a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. majd két évszázados írásos és képi dokumentációja. Erről írtak alá megállapodást a Veszprém Megyei Levéltárban a minap.

Kiss Nikolett

Jelenleg nem kutatható a Herendei Porcelánmanufaktúra Zrt. iratanyaga, amelyből 85 iratfolyóméternyi dokumentum van a Veszprém Megyei Levéltárban - mondta el az együttműködési megállapodás egyik szereplője, Hermann István. A levéltár vezetője hozzátette: a levéltáron kívül még az alapító Farkasházy családnál és a herendi porcelánmúzeumban is találhatók értékes dokumentumok.

Céljuk, hogy ezt a forrásanyagot együttesen kezeljék, dolgozzák fel. Azontúl, hogy ezzel a munkával egy rendezett irategyüttes áll majd a kutatók részére, tervezik egy forrásismertető, s egy bőséges képanyaggal illusztrált album megjelentetését is, amely a szakembereken túl az érdeklődők igényeit is szolgálja. A munka az iratanyagok fertőtlenítésével, a legértékesebb dokumentumok restaurálásával kezdődik. A levéltár vezetőjétől megtudtuk azt is: a leszármazottaknál található értékes anyagokat nem kell majd Veszprémbe szállítani, egy szkennerrel ugyanis jelenlegi helyükön feldolgozhatók az anyagok.

A porcelánmanufaktúra meghatározónak tartja, hogy történelmi értékei, hagyományai, a magyar iparművészetben betöltött szerepe, a kultúra és a művészetek megjelenítésében vállalt elkötelezettsége révén a 21. században minél jobban feltérképezze múltját. Dr. Simon Attila, a manufaktúra vezérigazgatója elmondta: a társaság gazdasági tevékenysége mellett fontos a társadalmi felelősségvállalás is. Ebbe a non profit vonulatba tartozik a múlt felkutatása. Mindezeken túl az együttműködéssel szeretnék felhívni a gazdasági egységek és az intézmények közötti együttműködésre.

A megvalósulás első fontos lépése jövőre Farkasházy Fisher Jenő születésének 150. évfordulója alkalmából egy emlékkiállítás létrehozása és egy szakkönyv megjelentetése. Az iratok feldolgozása nagyjából három  négy évet vesz igénybe. A gazdasági társaság és az intézmény közötti megállapodás szerint a manufaktúra a levéltár rendelkezésére bocsájtja az iratanyagot, ezt a levéltár 2015. június 30-ig rendezi, majd elérhetővé teszi a kutatók és az érdeklődők számára. Mindkét fél elkötelezett abban, hogy az iratanyag teljes feldolgozását követően egy 300 oldalas repertóriumot készítenek el közösen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!