Gazdaság

2011.03.23. 18:47

Erdei közmunkások

Megyei körkép - Az elmúlt évekhez hasonlóan, az állami erdőgazdaságok 2011-ben is kiveszik részüket a szociális problémák megoldását segítő közfoglalkoztatási programból. A Bakonyerdő Zrt. az idén is bekapcsolódott, a nyolc erdészetük az év során nyolcvan embert alkalmaz.

Tremmer Tamás

Az átalakuló országos közmunka programot gyors döntésekkel és pályáztatással indította a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az erdőművelési közfoglalkoztatási programban 21 állami erdőgazdaság 2759 embert alkalmaz. A központi költségvetés a programhoz 3,77 milliárd forint támogatást nyújt, melyet az erdőgazdaságok 414 millió forinttal egészítenek ki.

Megyénk meghatározó erdőgazdasága, a Bakonyerdő Zrt. is részt vesz a közfoglalkoztatási programban, tájékoztatott Varga László vezérigazgató. A program január 18-án kezdődött és az év végéig tart. Ez időszak alatt a nyolc erdészetük éves átlagban összesen 80 embert alkalmaz, akiket 25 településről vettek fel. A közfoglalkoztatási programhoz a társaság majd 11 millió forint saját pénzt tesz a 109 milliós állami támogatás mellé.

Az igényelt támogatás nagy részét, több mint 71 millió forintot a közmunkások munkabére teszi ki, akiknek minden feltétel adott (orvosi vizsgálat, munkaruha, védő felszerelés, kullancsoltás, szerszámok, munkásszállítás), hogy hasznos munkát végezhessenek.

A program keretében a közfoglalkoztatottaknak zömében erdőművelési és közjóléti feladataik lesznek. Erdészek szakirányítása mellett többek között 416 hektáron folyamatban lévő erdősítések ápolását, 63 hektáron befejezett erdősítések ápolását, 33 hektáron bozótirtást végeznek el. Ezenkívül nyiladékápolás, vágástakarítás, erdősítés, valamint fontos, de különösebb szaktudást nem igénylő munkák, mint az illegális hulladék lerakók felszámolása, turistautak tisztítása, átereszek javítása, közjóléti eszközök karbantartása is a közmunkások feladata lesz.

A program része a Fejér Megyei Kormányzati Hivatal Munkaügyi Központjával közösen szervezett képzés, mely során 12-14 fő veszt részt park- és erdőápolási kisgépkezelő (erdőművelő) OKJ-s tanfolyamon. A megszerzett képzettséggel, a program zárása után is jó eséllyel tudnak erdei munkát vállalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!