Gazdaság

2011.07.26. 05:24

Átvállalt bér és járulék

Székesfehérvár - Az álláskeresők egyes csoportjainak elhelyezkedését a bér és járulékok egy részének átvállalásával is támogatja a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, amelyhez megyénk is tartozik.

Tremmer Tamás

A bér és járulékok egy részének átvállalásával az álláskeresők hat csoportját tudja támogatni a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, ezzel segítve elő a munkaerőpiacra való visszajutásukat, tájékoztatott Angyalosy Edina osztályvezető. Ezek pedig a következők: alapfokú iskolai végzettséggel vagy elavult szakmával rendelkezők; 25 év alattiak, pályakezdők; 50 esztendő felettiek; gyermeknevelésből vagy hozzátartozó ápolásából egy éven belül visszatérők; bérpótló juttatásban (BPJ) részesülők; valamint a 40-49 év közöttiek és a 7-12 hónapja állást keresők életkortól függetlenül.

A támogatást annak a munkaadónak folyósítják, akinél az álláskereső elhelyezkedik. Az 50 év felettiek esetében legfeljebb 12 hónapos időtartamra nyújtanak bérköltség-támogatást. A foglalkoztatás első harmadában a bér és a járulékok száz százalékát, a második harmadban a felét, a harmadik harmadban a járulék összegét támogatják. A támogatás maximuma a minimálbér plusz a járulékai kétszeresére számított összeg.

A többi csoport esetében bértámogatást nyújtanak. Ebben az esetben a támogatás időtartama legfeljebb nyolc hónap lehet, és a támogatási idő lejártát követően fele idejű továbbfoglalkoztatási kötelezettsége van a munkáltatónak. A támogatás összege a munkaadót terhelő bér és a járulékok maximumának 70 százaléka.

A bértámogatást megelőzően az első és második csoport, valamint romák foglalkoztatása esetén 90 napos munkatapasztalat-szerzési támogatás folyósítására van lehetőségük. Ennek mértéke a munkabér és járulékok összegének a 100 százaléka is lehet. Ez a támogatás akkor folyósítható, ha esély van a további foglalkoztatásra is. Ha a munkavállaló nem helyben lakik, a támogatott foglalkoztatás teljes időtartamára a lakóhely vagy tartózkodási hely és a munkahely között az utazási költségeket teljes mértékben átvállalják.

 

Mit kell tennie a munkáltatónak?

Mit kell tennie a munkáltatónak, ha az álláskeresők említett csoportjaiból bővíteni szeretné létszámát? Angyalosy Edina osztályvezető elmondta: első lépésként a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségre kell bejelenteni munkaerőigényt (megyénkben kilenc kirendeltség található), de mindez megtehető a www.munka.hu internetes portálon a munkaadóknak szóló oldalról. Az állásbejelentést elektronikusan is meg lehet tenni a http:kdmk.dyndns.info oldalon. Ezt követően azt a kirendeltséget kell megkeresni, ahol a leendő munkavállalót regisztrálták. Telefonon történő előzetes egyeztetést követően a kirendeltségeken soron kívül várják a foglalkoztatni szándékozó munkáltatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!