Gazdaság

2011.09.13. 16:14

Vége az ingyen-Balatonnak

Megyei körkép - A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő májusi döntésével, amikor minden érintett számára bevezette a mederhasználati díjat, évtizedek óta szabályozatlan helyzetet próbált rendezni. Ezt nem mindenki vette jó néven, főleg azok nem, akik eddig semmit nem fizettek.

Tremmer Tamás

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) által kialakított új mederhasználati díj nem sújtja az érintetteket, áll a lapunkhoz eljuttatott közleményükben. Leszögezik: a Balaton és a tómeder állami tulajdon, ezért a tó vizén gazdasági haszon reményében vállalkozást indítani és működtetni csak úgy lehet, hogy az igénybe vevő, üzemeltető az ingatlan használatáért a tulajdonos, a Magyar Állam képviselői részére mederhasználati díjat fizet.

A kikötőt üzemeltető társaságok jeletős része jelenleg ingyen használja és hasznosítja a közösség tulajdonát képező Balatonhoz tartozó ingatlanokat.

Az MNV Zrt. úgy véli, májusi döntésével évtizedek óta szabályozatlan helyzetet sikerült minden érintett fél számára méltányos módon rendezni. Az állam kiemelt céljai között szerepelt a kikötők helyzetének és a mederhasználati díjaknak az érintettekkel folytatott egyeztetéseket követő rendezése polgári jogi szerződéssel. Az érvényes mederhasználati díjat minden érintett bevonása mellett hosszas egyeztetés nyomán alakították ki.

Az ingyenes használathoz képest bármekkora díjszabás profitkiesést jelent a jogosulatlan mederhasználóknak, azonban erre az állami vagyonnal felelősen gazdálkodó szervek nem lehetnek tekintettel. Az MNV Zrt. információi szerint például a számos kikötőt üzemeltető Balatoni Hajózási Zrt. egyetlen kikötő vízfelülete, illetve mederhasználata után sem fizet díjat, annak ellenére sem, hogy az állami ingatlanokat piaci alapon továbbhasznosítja a hajótulajdonosok számára.

Az állam mindent megtesz annak érdekében, hogy a balatoni kikötőüzemeltetés eddigi, tarthatatlan helyzete megszűnjön, és az érintett hatósági jogkör gyakorlóinak bevonásával megvizsgálja a mederhasználati, illetve bérleti szerződéssel nem rendelkező kikötők elleni fellépés jogi lehetőségeit, áll az MNV közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!