Gazdaság

2011.10.18. 15:26

Felpöröghet a kármentesítés

Berhida-Peremarton - A kormány döntött, támogatják a Peremartongyártelep északi bányaterületének kármentesítését, a munkára 5,4 milliárd forintot szánnak, amiből 4,6 milliárd uniós forrás.

Tremmer Tamás

Több éves várakozás után végre felgyorsulhat a peremartongyártelepi északi bányaterület kármentesítése. A környezeti rehabilitációt már évek óta tervezi a Peremartoni Ipari Park Kft. A projektre már 2008-ban készültek, amit most hagyott jóvá az Orbán-kabinet. Az október 13-i döntésük értelmében vidéki nagyberuházásokat támogatnak, köztük a peremartongyártelepit. Az itteni kármentesítésére 5,4 milliárd forintot hagytak jóvá, amiből 4,6 milliárd forint uniós forrás.

Az 1992-ben felszámolt Peremartoni Vegyipari Vállalat különböző vegyipari technológiáinak üzemeltetése során keletkező hulladékokat évtizedeken keresztül a talajtakaróra vagy közvetlenül a dolomitrétegre rakták le. Itt végezték a piritpörk (ipari melléktermék) és egyéb vegyipari hulladék ártalmatlanítását, égetését is, aminek maradékát az egyenetlen terepfelszín mélyedéseiben deponálták. A területen megtalálható égetési maradék, cinkiszap, rezes hulladék és építési törmelék is, melyből a csapadék hatására kioldódott anyagok leszivárogtak a talajba, elszennyezve azt.

A projekt keretében a a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság koordinálásával mintegy ötvenezer négyzetméter területet tisztítanak meg a hulladéktól és szennyezőanyagtól, valamint 8,7 ezer köbméter vegyi anyaggal szennyezett földet cserélnek ki és ártalmatlanítanak az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat területén.

A kármentesítési projekt célja, hogy megakadályozza a több mint 50 ezer négyzetméteres területet érintő szennyező anyag beszivárgását a felszín alatti karsztvízbe, ezzel védve Várpalota térségében közel 11 ezer ember vízellátását és egészségét.

A munkálatok várhatóan 2015-ig fejeződnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!