Gazdaság

2011.12.09. 10:44

Január közepétől viszik a házat is

Január 15. után kaphatnak az első ügyfelek értesítést a bankjuktól arról, hogy ingatlanukat kényszerértékesítésre jelölték ki, s jogosultak lehetnek a Nemzeti Eszközkezelő (NET) programjára - ismertette Csillag Tamás, a NET vezérigazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI

A hitelező pénzintézeteknek január 15-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy 2012 első negyedévére vonatkozóan mely ingatlanokat jelölik ki a kényszerértékesítési kvótába, ezt követően vizsgálhatja a bank, hogy az adott ingatlan megfelel-e a törvényben szabályozott feltételeknek. Az ügyfeleknek 30 napjuk lesz a szükséges igazolások beszerzésére és a szándéknyilatkozat aláírására arról, hogy ingatlanukat értékesíteni kívánják. Az ügymenet a szándéknyilatkozat aláírásától számítva két hónap lehet.     

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára elmondta: a NET program az Otthonvédelmi Akcióterv keretein belül a leginkább rászorult adósoknak kíván segíteni, akik nem tudtak élni a korábban felajánlott lehetőségekkel, szerződésüket a hitelező pénzintézet már felmondta, és ingatlanukat kényszerértékesítésre jelölte ki. Az adósok bérlőként otthonukban maradhatnak, s ha helyzetük rendeződik, visszavásárolhatják ingatlanjaikat, így családok ezrei nem vesztik el otthonukat.

A programhoz mind a deviza-, mind a forintalapú jelzáloghitel-szerződéssel rendelkezők csatlakozhatnak, függetlenül attól, hogy a kölcsön lakáscélú vagy szabad felhasználású. A NET program keretében indulásként ötezer ingatlan megvásárlásával számoltak. A kormány azonban folyamatosan figyelemmel kíséri a programot, félév múlva áttekinti a tapasztalatokat, s a forrás, a program időtartama és az érintettek is változhatnak - mondta az államtitkár.

Amikor a NET megvásárolja az ingatlant, ugyanakkor határozatlan időre szóló bérleti szerződést köt a lakásra. A NET által megvásárolt lakásokban bérlőként maradó hiteladósok által fizetendő bérleti díjról kormányrendelet készül, a díj mértéke a lakástörvényhez igazodva méltányosan alacsony lesz - mondta Csillag Tamás.

A banknak kell ellenőriznie, hogy az ingatlan és a hitel megfelel-e a törvényben előírt feltételeknek: az ingatlan forgalmi értéke a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor nem haladta meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 15 millió forintot, egyéb településeken a 10 millió forintot; a kölcsön összege a hitelszerződés megkötésekor az ingatlan forgalmi értékének 25 és 80 százaléka közé esett; a hiteladós lakáshitel tartozását a törvény hatályba lépésekor már legalább 180 napja nem törlesztette; a hitelszerződést 2009. december 30. előtt kötötték; a lakóingatlan az ingatlannyilvántartásban lakóházként, lakásként vagy tanyaként szerepel; a jelzáloghitel mögötti fedezet kizárólag a megvásárlásra felajánlott ingatlan.

A hitelező levélben értesíti a hiteladóst arról, hogy ingatlanát kényszerértékesítésre jelölte ki, s hogy jogosult lehet a NET-programban való részvételre, s arról is tájékoztatja, hogy melyik bankfiókkal kell felvennie a kapcsolatot. Ezután a hiteladósnak 30 nap áll a rendelkezésére, hogy igazolja, hogy a szociális helyzetre vonatkozó feltételeknek is megfelel. Ehhez két igazolást kell beszereznie: egyet a jegyzőtől arról, hogy ő vagy a vele egy háztartásban élő házastárs, illetve élettárs rendszeres szociális segélyben vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül, s egy másikat a Magyar Államkincstártól arról, hogy a felsoroltak legalább két gyermeket nevelnek, akik után családi pótlékra jogosultak.

Az igazolásokat és a szándéknyilatkozatot a megjelölt bankfiókban lehet benyújtani. A bank ellenőrzi a jogosultságot, meghozza elvi döntését a tartozás elengedéséről, s továbbítja a dokumentumokat a NET-hez. Ettől kezdve a hiteladós védettnek számít, már nem lakoltatható ki, és nincs más teendője, mint megvárni a NET jelentkezését.

Az eszközkezelő az állam nevében minden olyan ingatlant megvásárol, amelynek eladásához a hitelező hozzájárult, elfogadta a NET által fizetendő vételárat, s a hiteladóssal szemben lemondott minden további követeléséről.

A NET által megvett lakások bérleti szerződését a lakástörvényben foglaltaknak megfelelően lehet felmondani, és az együtt élő családtagok örökölhetik bérleti jogot - mondta Csillag Tamás. A hiteladóst a törvény alapján visszavásárlási jog illeti meg, amelyet az adásvételi szerződés megkötését követő hat hónap elteltével, a szerződés megkötését követő huszonnegyedik hónap utolsó napjáig gyakorolhat. Ha egy ingatlan megüresedik, hasonló célra használják továbbra is. Az önkormányzatok meghatározott feltételekkel megszerezhetik az ingatlanokat.

Csillag Tamás hangsúlyozta: a hiteladósoknak nincs teendőjük addig, amíg nem kapnak a banktól értesítést, s az igazolások leadása után is csak akkor kell lépniük, amikor megkapták a NET értesítését. A program kidolgozásakor a legegyszerűbb és legolcsóbb ügyintézésre törekedtek, arra, hogy a hiteladósokat ne terheljék díjak, illetékek, ne legyen bürokratikus az ügyintézés (az ügyfeleknek két igazolást kell beszerezniük, és egyszer kell a banknál megjelenniük), s a lakóhely közelében lévő bankfiókot kereshessék fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!