Gazdaság

2012.08.22. 06:02

1%: befizetéseinkből adhatjuk

A személyi jövedelemadóról szóló törvény idén tizenhatodszor tette lehetővé, hogy felajánljuk adók egy plusz egy százalékát valamely civil szervezetnek, egyháznak vagy a központi költségvetésnek egy meghatározott célra. Tavaly 3,4 millió adózó volt jogosult a felajánlásra kétmillióan éltek a lehetőséggel.

Varga Ibolya

Tavaly több mint harmincezer civil szerveztnek 1,9 millió adózó összesen 9,2 milliárd forintot ajánlott fel. A legtöbben az egészségügyet, benne a gyermekek egészségvédelmét, a sportot és az oktatást támogatták. Idén is beérkeztek a felajánlások, de a civileknek ezzel még lesz teendőjük, hogy megkapják a nekik címzett pénzt.  Dr. Németh Gizella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adóigazgatósága  eljárási osztályvezetője elmondta: a korábbi évek gyakorlatának megfelelően az állami adóhatóság  szeptember 1-jéig a szervezet címére küldött levélben értesíti a kedvezményezetteket a magánszemélyek által javukra felajánlott adó összegéről. Az adóhatóság tájékoztató levele részletesen tartalmazza a kedvezményezetté válás feltételeit. Azoknak az alapítványoknak, közalapítványoknak, egyesületeknek, amelyek az elmúlt években már részesültek a személyi jövedelemadó egy százalékából, az idén is hasonló módon kell eljárniuk. Ki kell tölteniük a kizárólag internetről letölthető adatlapot, és az előírt összes feltétel meglétéről továbbra meg kell lenniük az érvényes nyilatkozatoknak.
 
Az adatlapot továbbíthatják elektronikusan vagy postán, illetve személyesen benyújthatják a NAV ügyfélszolgálatain. 


 
Az alapítványoknak, melyek először kapnak most ebből az forrásból, a kedvezményezetté válás egyik legfontosabb feltétele, hogy 2009. december 31-ig jogerőre emelkedett megyei bírósági bejegyzéssel rendelkezzenek. A közalapítványoknak elegendő, ha jogerős megyei bírósági bejegyzésük 2010. december 31-e előtti. Az adatlap kitöltésén túl az új kedvezményezetteknek csatolniuk kell alapszabályukat, alapító okiratukat illetve a jogerős bejegyzésüket tartalmazó megyei bírósági végzés másolati példányát.
 
Továbbra is fontos elbírálási szempont, hogy az adományért jelentkező civil szervezet az esetlegesen fennálló köztartozását haladéktalanul rendezze, illetve a későbbiekben esedékessé váló tartozását késedelem nélkül, határidőben fizesse meg. Amennyiben a tartozás azonnali pénzügyi rendezésére nincs lehetőség, fizetési halasztás vagy részletfizetés kérhető az adóhatóságtól, melynek engedélyezése esetén nyilatkozhat a kedvezményezett az adatlap megfelelő rovatában köztartozása nemlegességéről.
 

 

 
 Lehetőleg tartsák be a harminc napot


A kedvezményezettek az adóhatóság felhívásának  kézhezvételét követő harminc napon belül nyújthatják be az adatlapokat.  Aki a  benyújtási határidőt elmulasztotta, igazolási kérelmet terjeszthet elő, melyben késedelmének körülményeiről kell beszámolnia az adóhatóságnak. Késedelem esetén, igazolási kérelem nélkül is utalható a felajánlott összeg, ha a társadalmi szervezet az adatlapon nyilatkozik arról, alapvető céljának elérését súlyosan veszélyeztetné az összeg  átutalásának meghiúsulása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!