Gazdaság

2012.08.02. 15:01

Eltérő nézőpontok – Mit mond a Századvég és a GKI?

Megyei körkép – Hazánk gazdasági teljesítményének a megítélése enyhén szólva is ellentmondásos. Miközben a szaktárca sikersztoriról beszél, a független gazdaságkutatók némiképp másként látják a helyzetet.

Tremmer Tamás

Több szem többet lát – e vezérelv mentén ezúttal két gazdaságkutató prognózisát tettük egymás mellé. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése júniusban, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése a napokban készült.

A Századvég a magyar gazdaság szempontjából kulcsszerepet játszó külső kereslet növekedésére számít, mivel az elmúlt negyedévben javultak legfőbb külkereskedelmi partnereink növekedései kilátásai. Emellett azonban továbbra is rendkívül nagyok a kockázatok, elsősorban az egyes tagállamokon belül kialakult politikai, illetve gazdasági instabilitás miatt.

Az idei első öt hónapban a magyar ipar termelése 0,7 százalékkal csökkent, kivitele stagnált A teljes magyar export – ami korábban gyorsan nőtt - euróban számítva egy százalékkal csökkent. A gyenge forint - bár egyes ágazatok, például az élelmiszeripar kivitelét segíti -, ezt a tendenciát nem tudta megakadályozni – így a GKI. Szerintük az idei első öt hónapban a magyar ipar termelése 0,7 százalékkal csökkent, a belföldi értékesítése kettő százalékkal mérséklődött. A devizában eladósodottak terheinek növekedése csökkentette a belföldi keresletet.

A 2012-es év első negyedévében 0,7 százalékkal szűkült a magyar GDP az előző év azonos időszakához képest.  Ennek oka a Századvég szerint a fogyasztás stagnálása mellett a beruházások drasztikus zuhanása, valamint az import megugrása. Termelési oldalon a kis súlyt képviselő mezőgazdaság tavalyi növekedése megtört, emellett visszaesést regisztráltak a feldolgozóiparban is. Az építőipar továbbra is lejtmenetben van, míg a szolgáltatásokat a stagnálás jellemezte. A vállalati beruházásokat továbbra is jelentősen visszafogja az alacsony hitelkínálat, a bizonytalan növekedési kilátások, illetve a különadók.

Az építőipari visszaesésére a GKI is felhívta a figyelmet, az iparág visszaesése a rendkívül alacsony bázishoz képest is több mint tíz százalékos! Elemzésük szerint a beruházások az év egészében négy százalékkal csökkennek, új, jelentős fejlesztés indulásáról nincs információjuk.

A Századvég szerint az infláció érdemben nem változott áprilisig, májusban azonban jelentősen csökkent a ráta. Ezzel szemben a hitelkamatok mind a vállalati, mind a háztartási szegmensben emelkedtek. A GKI úgy látja, az infláció idén jóval öt százalék fölé ugrott, az év egészében az I. félévihez hasonló, 5,7 százalékos áremelkedés várható. Az áremelkedés mintegy 40 százaléka az adóemelések következménye.

A 2010-es 1,3-, és a 2011-es 1,7 százalékos GDP növekedést követően ere az évre a Századvég 0,8, a GKI 1,5 százalékos visszaesést prognosztizál. A 2010-es 4,9-, a 2011-es 3,9 százalékos inflációhoz képest erre az évre 5,2 százalékot vár a Századvég, 5,7 százalékot jelez a GKI. A bruttó átlagkeresetek alakulása: 2010-ben 1,4, 2011-ben 5,2 százalékos a növekedés, 2012-ben 3- (Századvég) és 5,5 (GKI) százalék közötti a várakozás.

A munkanélküliségi rátában és a külkereskedelmi áruforgalom egyenlegében szinte azonos az álláspontjuk. Az elmúlt két év 10,8-10,9 közötti munkanélküliségi rátáját ez év végégre 11- (Századvég) illetve 10,8 (GKI) százalékra teszik. A külkereskedelmi mérleg a 2010-es 5,5 milliárd eurós pozitívuma 2011-re majd hétmilliárdra nőtt, 2012-re 7,6 (Századvég), illetve 7,5 milliárdot (GKI) várnak.








A Századvég szerint a foglalkoztatottság bővülése már öt negyedéve tart, amiben jelentős szerepe volt a közmunkaprogramok felfutásának. A minimálbér emelése és az elvárt béremelés nem váltott ki tömeges elbocsátásokat. A vállalatok a prémiumok és a magasabb jövedelemmel rendelkező munkavállalók bérének visszafogásával alkalmazkodtak a szabályozáshoz. A növekvő aktivitás, valamint a lassan emelkedő munkakereslet hatására a munkanélküliségi ráta emelkedését regisztrálták. A GKI úgy látja, a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A foglalkoztatás statisztikailag ugyan kissé emelkedett, ez azonban a bővülő közfoglalkoztatás eredménye. Az első öt hónapban az ezen kívüli költségvetési szférában 2,4 százalékkal, az öt főnél többet foglalkoztató versenyszektorban 1,6 százalékkal csökkent a létszám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!