Gazdaság

2012.10.29. 06:25

Leszakadóban az ország

Magyarország gazdaságilag leszakadóban, gazdaságpolitikailag és politikailag pedig elszigetelődőben van az EU-tól. Gazdasági mutatóink rosszabbak, mint a szomszédos országoké. Minderről Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke beszélt, aki a Szeglethy Baráti Kör vendégeként járt a városban.

Tremmer Tamás

A 2007-ben elkezdődött pénzügyi-gazdasági világválság akár tíz évig is elhúzódhat. E meglepő kijelentés élét azzal sem tudta tompítani Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, hogy beismerte, pár évvel ezelőtt ő sem számolt ennyire elhúzódó krízissel. Az eredetileg pénzügyi-gazdasági válság mára átfordult átfogó társadalmi, szociális, szolidaritási, politikai válsággá, és ennek kockázatai messze túlmutatnak a gazdasági folyamatokon. A jelenlegi válság valószínűleg a fejlett országok történelmének leghosszabb válságává válik. Azért ilyen széles, mert az unió nem volt erre felkészülve, s a védekező mechanizmusa is gyenge.

Mára mintha megtalálták volna a kiutat, az EU-ban jelentős reformfolyamat megy végbe, de ennek előrehaladása nem megy könnyen. Elviekben mindenki az integráció mélyítését, a közös cselekvések fontosságát hangsúlyozza, a konkrét döntésekben ezzel szemben gyakran az igen eltérő rövidtávú nemzeti törekvések játsszák a döntő szerepet. Ha sok feszültség árán is, de végül az EU és az eurózóna kilábal a válságból.

A magyar helyzetről szólva kifejtette, ez az elmúlt tíz év kormányzásának az eredménye! 2001-02-ben az ország fenntarthatatlan pályára állt, nyolc év alatt három nagy visszaesés is volt, 2006-ban. 2008-ban és 2011-ben. Magyarország elvesztegetett egy évtizedet, mivel közösen rontottuk el, közösen kell kiutat találnunk! – fogalmazott.



A magyar gazdaság 2012-ben recessziós és perspektívátlan pályán halad. Minden mutatónk a leggyengébb a térségben. Hazánk gazdaságilag leszakadóban, politikailag pedig elszigetelődőben van az EU-tól. A jólét emelkedéséről, az új munkahelyek tömeges létrejöttéről, a gazdaság beindulásáról, az adóterhek csökkenéséről, az élhetőbb és vállalkozóbarát ország eljöveteléről szóló 2010-es remények egyike sem teljesült. 

A 2010 óta követett hibás gazdaságpolitika és kormányzás ezermilliárdokban mérhető nemzeti jövedelem kiesést okozott, ráadásul az elmaradt beruházások, a befektetők elfordulása hosszú ideig ható károkat jelent. A magyar gazdaság  2012-ben nemcsak recessziós, hanem perspektívátlan pályán  is halad. Magyarország gazdaságilag leszakadóban, gazdaságpolitikailag és politikailag pedig elszigetelődőben van az EU-tól.



Vértes András úgy vélte, a kormány láthatóan nem kíván változtatni a jogbizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot okozó hatalmi gyakorlatán és sikertelen gazdaságpolitikáján. Ezért nem meglepő, hogy a GKI prognózisa szerint 2013-ban sem lesz GDP növekedés! A magyar gazdaság nemzetközi leértékelődése súlyos szociális és társadalmi következményekkel fenyeget.  A GDP 2014-ben a nyolc évvel korábbi-, a fogyasztás a 11 évvel ezelőtti-, a beruházás pedig a 2010-es szinten lesz.  Ilyen adatokat a legdurvább válságban lévő országok produkálnak! Ezek a mutatók minden más régiós országban sokkal kedvezőbbek.

Szerinte a kormányzat egyetlen lényeges gazdaságpolitikai célja sem teljesül, az üzleti szektorban a foglalkoztatás a 2010-es szint körül lesz, a GDP négy év alatt összességében sem nő még négy százalékkal sem, a fogyasztás csökken, a beruházás mérséklődik. 2014-ben az államháztartás hiánya ugyan remélhetőleg a GDP három százaléka alatt marad, de a pénzügyi mutatók - árfolyam, kamatok, kockázati felár - lényegesen kedvezőtlenebbek lesznek a 2010. tavaszinál. A tőke és a képzett munkaerő inkább ki-, mint beáramlóban lesz. Az államadósság rátája 2010-14 között annyival sem mérséklődik, mint amennyi a magán-nyugdíjpénztárak államosításából, az emberek saját maguk számára felhalmozott nyugdíj-megtakarításának eltulajdonításából adódik.

 




Gazdasági kilábalási koncepció Magyarországnak címmel készített tanulmányt GKI Gazdaságkutató Zrt., amely a Táncsics Alapítványtól kapott felkérés nyomán elindult közgazdasági  kutatás első terméke. A kutatás egy a 2014-18-as időszakra szóló gazdasági kilábalási koncepció szakmai tartalmának a kidolgozására irányult. A tanulmány a jelenlegi ismeretek és a vizsgált 2014-18-as időszak kezdetéig tartó legvalószínűbbnek tekinthető gazdasági előrejelzések alapján készült. Az összeállítás tudatosan nem foglalkozik a múltbeli folyamatok elemzésével, döntően a 2014-re várható kiinduló helyzetek, jellemző tendenciák bemutatására és különösen a 2014-18-ra szükséges és lehetséges gazdasági stratégia, szakmai politikák, fő kormányzati beavatkozások leírására törekszik. Az MSZP mindezt felhasználva készítette el a minap bemutatott gazdaságpolitikai programját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!