Gazdaság

2013.02.08. 10:46

Csúszik a nádvágás a jéghiány miatt

Igazából még el sem kezdték, holott lassan már be is kellene fejezni a balatoni nádaratást. A jéghiány felborította a menetrendet.

Tremmer Tamás

A Balatonon december 1-e és február 15-e között lehet nádaratást, nádvágást végezni. Ezt bárki megteheti, aki mederkezelői hozzájárulást kér a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségtől (BVK) és erre engedélyt is kap, tudtuk meg Pécseli Péter szakaszmérnöktől.

A Balaton tómederben található mintegy 1200 hektáros nádasállomány kezelője a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a természetvédelmi kezelője pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNPI). Az igazgatóság a kezelői feladatokból adódóan és anyagi lehetőségei függvényében minden évben meghívásos közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott vállalkozókkal végezteti el a vízminőség-védelmi nádvágást. Ez szükséges a nádas állomány folyamatos megújulásához és a jó egészségi állapotának megőrzéséhez.

A szakaszmérnök elmondta, az idei évben 65 hektárnyi területet jelöltek ki, többségében az északi parton. A vágásra kijelölt területek Szigliget, Balatonederics, Balatonudvari, Balatonfüred, Csopak, Alsóörs, Szántód, Zamárdi és a Zala-torok környékét érintik. A munkával azért vártak eddig, hogy a vágáshoz megfelelő jégréteg alakuljon ki a tavon, de egyelőre nem alakult ki a jégpáncél. A vállalkozói szerződéseket azonban a héten megkötötték, és várhatóan e hét végén, illetve a jövő hét elején megkezdődik a nád vágása is, igaz, nem a jégen, hanem a part felől.

Pécseli Péter arról is tájékoztatott, hogy a fentieken kívül lehetőség van haszonnád vágására is. Ennek a mennyisége előreláthatólag tíz hektár lesz, ezért a munkáért a vállalkozók fizetnek. A kirendeltséghez további hetven kérelem is érkezett - magánszemélyektől, horgászegyesületektől, önkormányzatoktól -, részükre ugyancsak adta ki nádvágási engedélyeket, összesen mintegy 4,5 hektárra.

Mivel a munka csúszásban van, a határidő pedig szorít, ezért a jégmentes időre való tekintettel kérték a nemzeti park hozzájárulását ahhoz, hogy a nádvágási időszakot február 28-ig hosszabbítsák meg. Ha ezt megkapják, a 2012-2013-as szezonban összességében 80 hektárnyi nádat lehetne levágni a Balatonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!