Gazdaság

2014.01.16. 18:17

A versenyszféra a gazdasági fellendülés záloga

A mögöttünk hagyott év talán legfontosabb fordulata a harmadik negyedévben beindult gazdasági növekedés, mely vízióból lett kézzel fogható pozitív szám, és amely jó alapja lehet a tartós fellendülésnek, mondta megkeresésünkre Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkaadók Szövetsége (VOSZ) Veszprém megyei elnöke.

Tremmer Tamás

Gazsi Attila szerint a növekedés motorja a kiemelkedő teljesítményt nyújtó agrárszektor volt, épp ezért idén az ipari hozzáadott érték és a szolgáltatások vonatkozásában jelentős bővülésre, alkalmasint kisebb csodára is szükség van ahhoz, hogy a gazdasági kibontakozás folytatódjék. A stagnáló belső kereslet is erősödött az utolsó negyedévre, végre nem maradt el a karácsony a legtöbb családban, nőtt a fogyasztói bizalmi index, összességében is bizakodhatunk a növekedési kilátásokat illetően. Egyedül a választási év természetéből adódó, bizarr osztogatási beidegződés fojthatja meg a gazdaságpolitika jelenleg növekedésorientált, egyensúlyra áhítozó menetét.

A vállalkozások mindennapi működési feltételeit górcső alá véve elmondható, a - 2013-ban első teljes évben hatályos - Munka Törvénykönyve sikeresen vizsgázott, vélekedett a VOSZ megyei elnöke. A magyar gazdasági jogrendszerbe beépülve vállalkozói szempontból rugalmasabbá teszi a foglalkoztatást és a korábbinál jobban alkalmazkodik a kisvállalkozások méretéhez. Az egy éve működő munkavédelmi akcióterv is hasznosnak bizonyult, mivel számos – elsősorban alacsony keresetű – munkaerő-piaci szereplő (pályakezdők, védett korban lévők, szakképzetlenek, és a többi) foglalkoztatása esetén értékelhető és érzékelhető járulékkedvezményt biztosít a foglalkoztatóknak. A vállalkozások szempontjából hatásos lépés volt a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja is, amely könnyen hozzáférhető, olcsó és célzott hitellel ösztönzi a beruházások megvalósulását!Megemlítette a közfoglalkoztatás - méretéből adódó - jelentőségét, mely ugyan jobb megoldás a segélyezési gyakorlatnál, azonban hosszú távon többnyire a versenyszférát kell ösztönözni munkahelyteremtésre. Ennek érdekében a kormánynak további lépéseket kell tenni a magyar munkaerő-piac vonzóvá tételének érdekében, minőségi szakképzéssel, kurrens diplomával kell felvértezni és itthon tartani az újonnan végzett fiatalokat.

(Fotó: Tremmer Tamás)

A már említett növekedésre alapozott optimista közhangulatnak tulajdonítható, hogy rég nem látottan nyugodt körülmények között, korrekt tárgyalásokon, gyorsan eredményre vezetett a kormány, a szakszervezetek és a munkaadók háromoldalú bérmegállapodása. A vállalkozók meghatározó többsége is pozitívan értékelte e vállalható kompromisszumot.

A VOSZ számára nem csak a fellendülés üdvözlendő első jelei miatt volt örömteli a 2013. év, a szervezet fennállásának 25. évfordulóját ünnepelték. A közvetlen tagsággal és tagszervezetekkel több mint 50 ezer vállalkozást tömörítő szövetség mára meghatározó szerepet tölt be a gazdasági szereplők és a döntéshozók közötti párbeszédben. A VOSZ mindenkor politikai pártoktól és mozgalmaktól független hozzáállással vált a legjelentősebb munkaadói érdekvédelmi szervezetté. Jellemző, hogy egyedüliként protestált a takarékszövetkezeti integráció ügyében, felszólalt a pénzügyi rendszer elbizonytalanítása miatt.

A következő években a gazdasági jogbiztonság megerősítésében, valamint a növekedés élénkítésében és megszilárdításában kell előrelépni, ezért a VOSZ minden olyan intézkedés mellé odaáll, amely a beruházást, a kutatás-fejlesztést és az innovációt segíti. Fontos továbbvinni azt a politikai szándékot is, hogy a költségvetési hiányt három százalék alatt tartsa a kormány. A vállalkozók számára a hiánycél elérése lényegében az európai uniós fejlesztési források elérését jelenti, a hazai kis- és középvállalkozások tőkehelyzetének és versenyképességének javítása pedig továbbra is alapvető fontosságú. Sikeres Magyarország nem képzelhető el sikeres vállalkozások nélkül!

 

Erősödő szerepvállalás

A VOSZ Veszprém megyei szerepvállalása tovább erősödik 2014-ben, mely az ingyenes regionális tanácsadói program kiépítésétől kezdve, a vállalkozói információs portál népszerűsítésén keresztül több tájékoztató és információs fórum létrehozásában valósul meg. Az idén immár tizedik alkalommal rendezi meg a VOSZ Veszprém megyei Szervezete Veszprém megye legkiválóbbjainak teljesítményét elismerő Prima Díjátadó Gálát. E jubileumi esemény célja ezen túl is a kiemelkedő tehetségek független támogatása, díjazása, valamint a nagyközönség figyelmének felkeltése a kulturális és tudományos értékeink iránt. Gazsi Attilát nagy örömmel tölti el, hogy díjkiosztó esemény az elmúlt kilenc év alatt a Veszprém megyei kulturális élet kiemelkedő eseményévé vált, ahol pályázók, támogatók és közéleti szereplők számára ugyanúgy rangot képvisel a jelenlét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!