Gazdaság

2014.11.21. 20:00

Tizedik alkalommal adták át a megyei Prima Díjakat

Veszprém - A jubileum évében az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar, Hegyeshalmi László, Kalló Zoltán Henrik, valamint Vonderviszt Ferenc vehették át a Veszprém Megyei Prima Díjat.

Tremmer Tamás

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke, Demján Sándor által megálmodott Prima Primisszima Díj az évek során kiteljesedett, amit bizonyít, hogy a díjra felterjesztettek köre, valamint a támogatók száma egyaránt folyamatosan bővül. Veszprém megye tíz évvel ezelőtt csatlakozott a felhíváshoz. A péntek esti jubileumi gálán Gazsi Attila, megyei VOSZ-elnök hangsúlyozta, az eddigi díjazottak mindannyiunk büszkeségei.


A díjazottak: Szücs Krisztián, az Ajkai Bányász Fúvószenekar vezetője, Hegyeshalmi László, Vonderviszt Ferenc és Kalló Zoltán Henrik
Fotó: Penovác Károly

A tizedik megyei díjkiosztó rendezvényt az alapító is megtisztelte. Demján Sándor köszöntőjében rávilágított: a Prima arról szól, hogy a gazdaság és a díj kategóriái – művészet, tudomány, oktatás, és a többi – szimbiózisban vannak egymással. A díj célkitűzése, hogy hazai példaképeket keressünk fiataljainknak. Szerinte ebben Veszprém megye nagyon erős. Meghatotta, hogy az egyik díjazott, Vonderviszt Ferenc hat év japán kutatás után is inkább hazajött, hogy itthon teljesítse ki tudományos munkásságát.

A Veszprém Megyei Prima Díjat idén négyen vehették át. A megyei kuratórium döntése alapján Magyar képzőművészet kategóriában Hegyeshalmi László érdemelte ki a díjat. 1988 óta Nagyvázsonyban él. Festészeti és grafikai munkája mellett alkalmazott grafikával, könyv- és plakáttervezéssel, látványtervezéssel és vizuális pedagógiával foglalkozik, kurátorként kortárs művészeti kiállításokat szervez, rendez. 2003-tól a veszprémi Művészetek Háza igazgatóhelyettese, 2006-tól igazgatója.

Kalló Zoltán Henrik a Magyar zeneművészet kategóriában kapta meg az elismerést. Mivel édesapja elismert cigánymuzsikus volt, így természetes volt számára a magyar kultúra művelése, ápolása. Nagyon sok helyen fellépett a világban. 2009 decemberében jött létre a Jávor Pál Nemzeti Czigányzenekar, amelynek a vezetője lett. 2010-ben a veszprémi Petőfi Színház felkéréséra a „Tisztújítás” című darabban cigányprímásként debütált.

Magyar tudomány kategóriában Vonderviszt Ferenc volt a díjazott. Tudományos tevékenységében alapvető szerepet játszik az élő rendszerekben működő nanogépezetek szerveződési és működési elveinek kutatása, a felismert törvényszerűségek bio- és nanotechnológiai alkalmazása. Japánból hazatérve kezdeményezte a Pannon Egyetemen a fehérje-alapú nanotechnológiai kutatások elindítását.

A közönségdíjasról idén is a Napló Szerkesztőségének közreműködésével döntöttek. Az elismerést a legtöbb voksot szerző Ajka Városi Bányász Fúvószenekar Egyesület érdemelte ki. Az együttes idén ünnepelte fennállásának 90. évfordulóját. A zenekar vezetője Szücs Krisztián. A fúvósok céljuk a zenekar hírnevének további öregbítése és a bányász, illetve fúvószenekari hagyományok ápolása.

A gálaesten rövid műsorral, illetve előadással mutatkoztak be a díjazottak. Az ünnepség záróakkordjaként Gazsi Attila a Veszprémben élő festőművész, Debreczeny Zoltán névre szóló alkotásával köszönte meg Demján Sándornak a közösség érdekében kifejtett fáradhatatlan tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!