Gazdaság

2015.01.13. 10:14

Környezetkárosító napelem? - Tiltakozik a szakma a termékdíj ellen

Bár a napelem környezetbarát, hazánkban mégis kivetették rá a környezetvédelmi termékdíjat. A szakma tiltakozik, a szaktárca az unióval takarózik.

Tremmer Tamás

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség közleményben tiltakozik amiatt, hogy január elsejét követően minden napelem után kilónként 114 forint környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni. Szerintük ez érthetetlen. A napelemek átlagélettartama 35-40 év és teljes egészében újrahasznosíthatók. Működésük során a széndioxid kibocsájtást csökkentik, hiszen megújuló energiából állítanak elő villamos energiát, kiváltva ezzel a hagyományos fosszilis és atomáramot, tehát nem nevezhetők környezetszennyezőnek.

Még mindig a legjobb befektetés a napelem, mivel hazánkban is évi tíz százalék a napelemes rendszerek hozama, annak ellenére, hogy az EU legmagasabb ÁFA kulcsa terheli mind a napelemeket, mind a villamosenergiát. Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy a napelemek után kétszer annyi környezetvédelmi termékdíjat kell majd fizetni, mint a súlyosan környezetszennyező savas akkumulátorokért.

Teljesen érthetetlennek nevezte az intézkedést Szurmai Zoltán veszprémi villamosmérnök is, aki az elmúlt három és fél év alatt száz különböző teljesítményű (2,5 kW-tól, 500 kW-ig) naperőművet tervezett. Számításai szerint a környezetterhelési termékdíj egy családi házra szükséges napelemes rendszer költségét nettó 46000 forinttal emeli.

Szurmai Zoltán villamosmérnök szerint a napelemes rendszer környezetbarát, jó megtérülésű Fotó: Penovác Károly

Saját tapasztalatát is megosztotta lapunk munkatársával. Eszerint a 3,0 kW-os saját naperőművével jelenlegi áramáron évi 120-130 ezer forintot takarít meg, ami azt jelenti, hogy a 1,5 milliós befektetés évi 8-9 százalékot fial. A melegvizet napkollektor szolgáltatja, amivel évi 150-160 köbmétert gázt takarít meg, ami további húszezer forint. Tekintettel arra, hogy amíg élünk, ez folyamatosan biztosított, ezért ez az igazi rezsicsökkentés! Éppen ezért az új adót nem tudta másként értékelni, mint a rezsiharc újabb vadhajtását.

Megkeresésére a Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája a következő tájékoztatást adta: Az Európai Unió szigorú szabályokat ír elő az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak gyűjtésére és hasznosítására. Az EU vonatkozó irányelve az úgynevezett e-hulladékok közé sorolja, vagyis a szórakoztató elektronikai berendezésekkel egy kategóriába helyezi a napelemet és a napcellát is. A termékdíjról szóló törvény módosítása nem tesz semmi mást, mint átülteti a magyar jogszabályokba az EU irányelvi besorolásait.

Egy-egy terméknél nemcsak azt kell nézni, hogy működése közben milyen szerepet tölt be, hanem azt is: mi történik vele azután, hogy hulladékká válik. Az elektromos és elektronikai termékekről – így a napelemről is – általánosságban elmondható, hogy használatuk befejeztével veszélyes hulladéknak minősülnek függetlenül attól, hogy működésük alatt környezetbarátak voltak-e vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!