Gazdaság

2015.03.06. 08:51

Súlyos szabálytalanságok a munkavédelemben

Megyei körkép - Megyénkben tavaly két halálos munkabaleset is történt, mindkét esetben súlyosan vétettek a munkavédelmi szabályok betartása ellen.

Tremmer Tamás

Átlagos évet zárt a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Szakigazgatási Szerve, azzal együtt is, hogy a szabálytalanságok terén némi javulás mutatkozik. Troják László igazgató arról tájékoztatott, hogy munkaügyi területen az ellenőrzéseik 3222 munkavállaló foglalkoztatási jogviszonyát érintette, melyből 2400 esetben - tehát 74,5 százalékban – valamilyen szintű szabálytalanságot találtak. Munkavédelem területén 2014-ban összesen 557 munkáltatót ellenőriztek. 37 esetben állapítottak meg olyan súlyú jogsértést, melynek eredményeképp munkavédelmi bírságot szabtak ki.

A munkabalesetek számában jelentős számú változás az elmúlt évekhez képest nem tapasztalható. A megyében összesen 690 három napon túl gyógyuló sérüléssel járó munkabalesetet jelentettek, ebből kettő halálos kimenetelű volt. Sajnos mindkét esetben súlyosan vétettek a munkavédelmi szabályok betartása ellen.

Általánosságban elmondható, hogy az elvégzett ellenőrzések során - amennyiben a jogszabály lehetőséget biztosított rá – a hatóság a figyelemfelhívás eszközével élt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!