Gazdaság

2016.08.05. 09:06

Több szállás, kevesebb étterem

Bár szálláshelyből több van, a vendéglátó egységek száma hétszázzal csökkent, de még így is több forgalmat generáltak 2015-ben, mint egy évvel korábban.

Piltman-Horváth Barbara

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes tanulmányban foglalkozik a hazai turizmus tavalyi alakulásával, többek között az is kiderül, hogy több szálláshely áll a turisták rendelkezésére, a kereskedelmi szállások bevétele pedig növekedett, de több mint hétszáz vendéglátóhely szűnt meg. Forgalmuk mégsem csökkent, sőt, túl is szárnyalták a 2014-es adatot.

A turizmus fejlődése jóval meghaladja a nemzetgazdasági átlagos GDP-t, azaz gyorsabban és jobban fejlődik, mint a nemzetgazdaság más területei. 2011-hez hasonlóan 2015-ben is közel háromszoros értékben növekedett, és immár öt éve folyamatosan jobb eredményt produkál.

A turizmus alapágazataiban (szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, utazásközvetítés, -szervezés) összesen 29 ezer társas, valamint 46 ezer egyéni vállalkozás volt nyilvántartva 2015 utolsó napján. A társas vállalkozások többsége (több mint 23 ezer) korlátolt felelősségű társaság (kft) formában működött. A társas vállalkozások száma 6,8 százalékkal, több mint 2 ezerrel esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Az egyéni vállalkozások számában ennél lényegesen kisebb volt a csökkenés.

Az már régóta téma, hogy iszonyú nagy a munkahiány a vendéglátásban, sokan mennek inkább külföldre dogozni, a Balatonon pedig nem győzik a diákmunkásokat vagy nyári szakmai gyakorlatukat töltő iskolásokat foglalkoztatni. A szakképzett munkaerő a legnagyobb hiánycikk, sokan már az ország másik feléből is hajlandóak lennének lakhatási támogatással alkalmazni szakembereket, vagy akár külföldről is foglalkoztatnának pincért, szakácsot.

A KSH adataiból kiderül, 2015-ben a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágban a vállalkozások 183 ezer főt foglalkoztattak (ide tartozik minden olyan személy, aki egy adott héten legalább egy órányi, jövedelmet biztosító tevékenységet végzett, illetve munkahellyel rendelkezett). A foglalkoztatottak száma a teljes nemzetgazdaságban az előző évhez képest 110 ezer fővel nőtt, ebből 15 ezer fővel az a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágban, ahol a növekedés 9,0 százalékos volt, a női foglalkoztatottság részaránya pedig 55 százalékos.

Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a teljes nemzetgazdasági átlagot tekintve 248 ezer forint, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágban az év során mért 2,9 százalékos növekedéssel is mindössze 157 ezer forint volt. A nettó átlagkereset 103 ezer forint volt a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágban, ezen belül a fizikai foglalkozásúak 86 ezer, a szellemi foglalkozásúak 156 ezer forintot kerestek. Összességében a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágban alkalmazásban állók átlagkeresete volt az egyik legalacsonyabb az ágazatok közül, a nemzetgazdasági átlag 63 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!