Gazdaság

2017.01.04. 16:45

Ösztönzik a növekedést, csökkentik az adót?

Veszprém - Ahogy lassan elhalványulnak a válság kezelésére bevetett, nem hagyományos monetáris politika eszközeinek előnyei, úgy alakul ki egy új gazdasági és politikai keretrendszer 2017-ben, derül ki a Pioneer Investments elemzéséből.

Napló információ

Az előrejelzés egy többsebességes növekedési pályával, egyre növekvő gazdasági különbségekkel és - különösen a fejlett országokban - lassan visszatérő inflációval számol.

Az eddigi alacsony növekedési és alacsony inflációs időszak után markánsan új és sokkal összetettebb gazdasági és pénzügyi folyamatok elé-be nézünk 2017-ben - olvasható az elemzésben. Az új év kulcsszava az élénkítő fiskális politika lehet, amelynek középpontjában az adócsökkentés állhat, hiszen ez egyaránt alkalmas a növekedés ösztönzésére, a szociális elégedetlenség mérséklésére, valamint az adósságteher folyamatos csökkentésére.

Az alacsony növekedés és infláció, valamint a politikai feszültségek mérséklése Európában is lényegesen megengedőbb fiskális politikára és növekedésösztönző intézkedésekre kényszerítheti a kormányokat. Németországban, ahol van mozgástere a költségvetési élénkítésnek, eddig csak jelképes adócsökkentések kerültek szóba, a választások közeledtével azonban újabb élénkítő lépésekre lehet számítani.

Ugyancsak a fiskális ösztönzés eszközéhez nyúl Japán, hogy korábban oly sikeres gazdasága végre kitörjön a tetszhalott állapotból. Mind-ezek a stratégiák rövid távon beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, de középtávon aligha járulnak majd hozzá a termelékenység javulásához és minőségi növeléséhez.

A várható változások másik kulcsa a nemzetközi kereskedelem lesz, különös tekintettel a protekcionista trumpi ígéretek extrém megvalósítása esetén az általa belengetett adócsökkentésekre. Az infrastrukturális beruházások egyszeri pozitív hatást gyakorolhatnak az Egyesült Államok növekedésére és inflációjára. Egy legyengített trumpista forgatókönyv megvalósulása, és a nyersanyagok szabad áramlása esetén azonban a feltörekvő piacokra akár pozitívan is hathat, hogy gazdasági növekedésüket sokkal inkább a belső keresletre támaszkodva kell elképzelniük. Akárhogy is, a feltörekvő piacok életében a következő években a dollárkamatok és a dollár árfo- lyama meghatározó jelentőségű lesz. Az elemzők ki-emelik, hogy a feltörekvő országok ma sokkal kevésbé sérülékenyek, mint pár esztendővel ezelőtt.

Tartalékaik és gazdasági fundamentumaik révén képesek lehetnek megbirkózni a gazdasági kihívásokkal, különösen azok az országok, amelyek rendelkeznek fiskális és monetáris mozgástérrel, ugyanakkor elkötelezettek a strukturális reformok végrehajtása mellett. Ebből a szempontból Ázsia térsége mindenképpen előnyben van a többi feltörekvő régióval szemben, részletezi a gazdasági elemzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!