munkaerőpiac

2019.06.11. 07:00

A kereslet-kínálathoz igazítja képzéseit a kormányhivatal

A munkaerőpiacon az egyik legnagyobb kihívás napjainkban a rendelkezésre álló munkaerő szűkössége, hiánya. Ebben a speciális helyzetben, amikor 70 százalékos a foglalkoztatottság, a Veszprém Megyei Kormányhivatal számára is különösen fontos, hogy élő kapcsolata legyen a munkaerő-piaci szereplőkkel és friss információkkal rendelkezzen a keresletről és a kínálatról.

Molnár Sándor

– A Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya az álláskeresők regisztrálása mellett a munkáltatókkal is felveszi a kapcsolatot és kiajánlja számukra a nálunk megjelenő álláskeresőt. Ha esetleg képesítését tekintve nem megfelelő a jelentkező a munkáltatónak, akkor a képzési, vagy átképzési lehetőségekről is tájékoztatjuk ügyfelünket, a jelentkezéshez pedig természetesen szintén segítséget nyújtunk – mondta el kérdésünkre Takács Szabolcs.

A kormánymegbízott kiemelte azt is, hogy az olyan kisebb vállalkozások, főleg kkv-k számára, amelyek szeretnék bővíteni a foglalkoztatottak létszámát, de nem elég tőkeerősek ehhez, azoknak úgynevezett munkahelyteremtő támogatást nyújt a kormányhivatal, itthoni és nem hazai forrásokból. A nehéz helyzetbe kerülő vállalkozásokat pedig munkahelymegőrző támogatásokkal segítik, hogy átvészeljék az átmeneti nehéz időszakokat, és ne kelljen a létszámot csökkenteniük. A tavalyi évben 7,7 milliárd forintot osztottak szét a jogosultaknak a megyében, így sikerült több ezer munkahelyet teremteni, vagy megőrizni.

Takács Szabolcs kormánymegbízott a karriernap megnyitóján. A nehéz helyzetbe kerülő vállalkozásokat munkahelymegőrző támogatásokkal segítik
Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Az a legfontosabb, hogy a kormányhivatal minél több olyan információhoz jusson, amelyet a piac szereplőitől hall, a napi életből kap, hogy arra reagálva tudjon megteremteni bizonyos foglalkoztatást segítő támogatásokat, vagy egyes képzéseket – fogalmazott Takács Szabolcs. Ennek fényében a kereslet-kínálathoz igazítják a képzéseket, az angol nyelvi kurzusoktól, a nehézgépjármű-vezetői tanfolyamokon át, a szakács-, vagy a nyári időszakban a Balaton-part miatt kiemelten fontos pincér képzésig.

Széles a kormányhivatal által indított tanfolyamok palettája, jelenleg tízféle képzés fut a támogatásukkal Veszprém megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!