Gazdaság

2015.03.07. 07:42

Balatonvilágos ne legyen szemeteskuka!

Balatonvilágos – A helyi lakosok semmitől sem riadnak vissza – legyen szó aláírásgyűjtésről, utcai demonstrációról, vagy éppen polgári engedetlenségről -, amivel megakadályozzák, hogy az egykori aligai Traubi üzem területén hulladékfeldolgozót hozzanak létre.

Tremmer Tamás

A világosi lakossági fórumon sok-sok ingerült, dühös ember nézett farkasszemet eggyel. A helyzet fonákja, hogy az összejövetelt éppen az az egy kezdeményezte. Tudta mire számíthat, de nem futott el az össztűz elől.


Az ingerült lakosok

Mindennek az előzménye, hogy az egykori Traubi üzem területén hegyekben áll a szemét. Az elviselhetetlen állapot, a bűz egyre jobban aggasztja az üzem tőszomszédságában élőket, akik bármit is tesznek, úgy érzik, a helyzet nem javul.

A lakossági fórumon Menkó Gábor, a Green Energy Hungary 2013 Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a 100 százalékban magyar tulajdonú cég 2013 augusztusában alakult. Tavaly ősszel jöttek Balatonvilágosra, ahol alternatív tüzelőanyagot tárolnak. (Ez ipari száraz hulladékból nyert anyag, főként papír, karton, fa, amelyet alternatív tüzelőanyagként a Vértesi Erőműbe szállítanak, és ott elégetik.) November 14-én egy beszélgetés során tudta meg, hogy a területet a Vitaker eladta egy magánszemélynek, de őket erről nem értesítették. Telt az idő, mire vele megállapodtak. Hivatalosan 2014. december 1-től van telephelyük a településen.

Az emberek szóvá tették, hogy a cég úgy telepedett le, hogy arról sem az önkormányzat, sem az itt élők nem tudtak. Fekete Barnabás polgármester elismerte, csak a lakossági panaszok nyomán szembesült a vállalkozás jelenlétével. Február 16-án bejelentést tettek a környezetvédelmi hatóságnak. A lakosokat nemcsak a bűz zavarja, félnek, hiszen a szemétben veszélyes hulladék, például azbeszt is van. A szél az erdőt már szintén telehordta. Mi lesz, ha a patkányok is megjelennek? Ahogy melegszik az idő, a bűzhatás fokozódhat. Mi lesz itt nyáron?! A telepre napi 5-10 kamion érkezik, mi lesz így az amúgy is rossz állapotú úttal? – kérdezték ingerülten.

Menkó Gábor elmondta, a területen lévő alternatív fűtőanyag az övék, a szemét viszont nem. A bűz meg a mienk!”, vetették közbe a közönség soraiból. Elismerte, hogy a bűz a szeméttől, illetve a szabadban tárolt alternatív tüzelőanyagtól származhat. Arról tájékoztatott, hogy a Vitaker rekultivációs kötelemmel együtt vásárolta meg a területet a felszámolótól, aminek a határideje 2014. december 31-e volt, csakhogy ennek nem tett eleget. Mindenki megnyugtatására közölte, felszólítják a Vitakert, hogy 15 napon belül szállítsák el a szemetet, amennyiben ez nem vezet eredményre, ők 15 napon belül elszállíttatják azt. Ígéretet tett arra, hogy 30 napon belül nem lesz szemét a területen, e napot követően alternatív fűtőanyagot sem tárolnak a szabad ég alatt. Telephelyengedélyt pedig azért nem kértek eddig, mert a tárolási tevékenységhez erre nem volt szükség.

Ezzel sem sikerült lenyugtatni a kedélyeket. Elhangzott, az itt élők mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a telep működését. Ha kell, feljelentést tesznek, polgári engedetlenséghez folyamodnak, de akár az utat is felbontják. Balatonvilágost szemeteskukává akarják tenni! Az egyik helyi képviselő arról tájékoztatott, az önkormányzat rendkívüli ülésén megtiltották a cég tevékenységét. Az ügyvezető igazgató jelezte, élnek a jogorvoslat lehetőségével.


Az ingerült lakosok

Olaj volt a tűzre, amikor kiderült, a Green Energy Hungary 2013 Kft. március 5-én telephely engedélyezési kérelmet adott be, mert hulladékkezelési és hasznosítási tevékenységet szeretnének kezdeni. Még azzal sem sikerült kifogni a szelet a vitorlából, hogy ezzel 15-20 munkahelyet teremtenek.

Önkéntes távozásra szólították fel őket. Nem akarják, hogy a telep lerontsa Balatonvilágos idegenforgalmi rangját. Menkó Gábor nem ijedt meg a fokozódó népharagtól. Kijelentette, nem kívánnak távozni. Csak tárolási tevékenységre nem veszik bérbe a területet, mert nem éri meg. Azt kérte, várják meg, a hatóságtól megkapják-e a hulladékkezelési és hasznosítási engedélyt. Mert ha nem, nincs miről beszélni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!