Gazdaság

2012.07.05. 04:59

Dermesztőek az építőipari statisztikák

Megyei körkép - Az előző év azonos időszakához képest 30 százalékkal nőtt az építőipari felszámolások száma, a végelszámolásoké pedig 16 százalékkal. Mindez azt jelzi, dermesztő állapotok uralkodnak a szektorban.

Tremmer Tamás

Idén áprilisban 372 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon. Egy hónappal korábban tízzel több, egy évvel korábban azonban még 90-nel kevesebb felszámolási eljárás megindítását tették közzé a cégbíróságok, így az előző hónaphoz képest hibahatáron belüli csökkenés, az előző évhez képest viszont 30 százalékos növekedés következett be.

Végelszámolásokból az előző hónapban 514-et tettek közzé az ágazatban, ez 19 százalékkal kevesebb az előző havi 633 végelszámolásnál, de 16 százalékkal több, mint a tavaly áprilisi 443-as adat volt.

"Arra számítunk, hogy a felszámolások mértéke továbbra is lényegesen meghaladja a tavalyi szintet, a végelszámolásoknál pedig hullámzó, de tartósan magas havi adatokat láthatunk majd, mert a NAV és a cégbíróságok mind következetesebben alkalmazzák azokat a szabályokat, amelyek a mérlegleadás elmaradását és az egyéb adminisztratív mulasztásokat kényszer-végelszámolással büntetik" - mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke szerint az ágazatban nem várható javulás, mert a szerződések száma újabb és újabb mélypontokat ér el, s egy esetleges gazdasági fordulat is csak lassan jelentkezne konkrét megrendelések formájában a kis- és középvállalkozásoknál. A KSH adatai szerint az építőipari vállalkozások március végi szerződései 16,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületépítési szerződések állománya 31, az egyéb építményeké 6,8 százalékkal volt kisebb, mint 2011. március végén. Az első negyedévi adatok messze alulmúlják a cégek és az ÉVOSZ év eleji várakozásait.

"A szakma öt-hét százalékos csökkenésre számított, ami a termelés hat éve tartó visszaesése után önmagában is dermesztő képet vetített előre. Ezzel szemben az építőipari termelés negyedéves vissza-esése 11 százalékos volt" - teszi hozzá Koji László.

 

 

Áprilisban látszólag a kilátástalan jövőképnek megfelelően alakult az ágazati cégalapítások száma: csak 224 cég bejegyzését tették közzé a cégbíróságok. "A látszat csal, arról van szó csupán, hogy a bejegyzési szabályok szigorításának és a cégalapítás drágulásának bejelentése után lezajlott egy cég-alapítási hullám, ami lecsengett" - mondja Tóth Tamás. Az előző négy hónapban havonta átlagosan több mint 650 új céget alapítottak az ágazatban, ami a KSH adatai alapján sem támasztható alá valós piaci igénnyel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!