Gazdaság

2015.08.11. 15:52

Egyre kevesebb az álláskereső a megyében

A félév végére Veszprém megyében 8884-re csökkent a regisztrált álláskeresők száma, mely 15 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly nyáron.

Napló-információ

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály tájékoztatása szerint júniusban a megye gazdaságilag aktív lakóinak 5,5 százaléka volt nyilvántartott álláskereső. A megye mutatója egy év alatt számottevően javult, és lényegesen kedvezőbb a 8,3 százalékos országos átlagnál. Június végén a nyilvántartottak között a nők (51 százalék) voltak kissé többségben. A regisztrált álláskeresők körében a nyolc általánossal rendelkezők, illetve alapfokú végzettséget sem szerzők együttes aránya (39 százalék) a legnagyobb. A nyilvántartottak 32 százalékának szakmunkás, szakiskolai bizonyítványa van, 15 százalék szakközépiskolai, technikumi végzettségű, nyolc százalék gimnáziumban érettségizett, hat százalék pedig diplomás.

Az álláskeresőkön belül a pályakezdő fiatalok száma egy év távlatában szintén csökkenő tendenciát mutat. A 2015 június végén nyilvántartott 885 fős létszám egynegyeddel kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az idei esztendő első hat hónapjában 9800 új álláshelyet jelentettek be a megyei foglalkoztatók. A munkalehetőségek 57 százaléka támogatás segítségével, 43 százaléka pedig támogatás nélkül volt betölthető. Jelentős számban vártak munkavállalókat a feldolgozóiparban, de az építőipar, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a kereskedelem szezonális munkaerő-kereslete is meghatározó volt.

A félév során a munkaerő-közvetítések eredményeként több mint 7300 személy állhatott munkába Veszprém megyében. Az eddig eltelt hónapokban a legnagyobb számú munkaerő-igény bejelentés a Pápai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályára érkezett, és a legtöbb sikeres közvetítést is ebben a járásban bonyolították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!