Gazdaság

2016.02.05. 12:09

Előtérben a horgászat - Folyamatosan kötik az új haszonbérleti szerződéseket

Megyei körkép – Országosan összesen csaknem 700 nyilvántartott állami vízterület van, amelyek zöménél december 31-én lejártak az előző, 15 éves hasznosítási szerződések. Megyénkben 15 helyen járt le a szerződés, öt területnek már megvan a gazdája.

Tremmer Tamás

Az idei évtől a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) kapta meg 15 évre a legtöbb állami tulajdonban lévő, nyilvántartott halgazdálkodási vízterület haszonbérleti jogosítványait. A szövetségnek lehetősége van arra, hogy a vizeket saját maga hasznosítsa, vagy a tagszervezetei, tagegyesületei számára alhaszonbérbe tovább adja. Országosan csaknem 700 nyilvántartott állami vízterület esetében járt le december 31-én az előző, 15 évre szóló hasznosítási szerződés.

A halgazdálkodásra jogosultaktól alapvető elvárás, hogy tevékenységük során a horgászati hasznosítást kell preferálni. Lehetőséget kell teremteni a horgászatra mint rekreációs tevékenységre, továbbá meg kell őrizniük, óvniuk, és lehetőség szerint fejleszteniük is kell a rájuk bízott vizeket, környezetüket és azok halállományait, közölte lapunkkal a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodája.

Azokon a vízterületeken, ahol a meder teljes területe saját tulajdonban van, a tulajdonosnak lehetősége van földtulajdonosi haszonbérleti szerződést kötni a halgazdálkodási jog hasznosítására. Amennyiben nem kíván élni e jogával, akkor e vízterületek esetében is lehetőség van az államot megillető halgazdálkodási jog kijelöléssel történő átengedésére. Az év végén lejáró haszonbérlettel rendelkező vízterületek közül összesen hat földtulajdonosi haszonbérlettel is hasznosítható halgazdálkodási vízterület van a megyében.

A sajtóiroda tájékoztatása szerint megyénkben 15 nyilvántartott halgazdálkodási vízterület esetében járt le 2015. december 31-én a korábbi halgazdálkodásra jogosultakkal kötött haszonbérleti szerződés. A Mohosz 11 megyei vízterület esetében kezdeményezte a halgazdálkodási jog kijelöléssel történő átengedését. A megkötött szerződésbe nyolc vízterület került bele, három esetben szükséges a tulajdonos vagy az előhaszonbérletre jogosult szándéknyilatkozata a hasznosítással kapcsolatosan.

A Mohosztól származó információ szerint a megyében található vízterültek közül öt esetben már döntés is született. A Marcal az eredettől a Kodó-patak befolyásáig a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége kezelésében maradt.  Három vízterület maradt a Pápa és Vidéke Horgászegyesületé: a Marcal folyó a marcaltői közúti hídtól az egyházaskeszői hídig; a Gerence-patak Csót vasúti hídjától a Marcal-torkolatig; valamint a Nagyteveli-víztározó. A Menyeki-tározó a márkói Blinker Horgászegyesület kezelésébe került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!