Gazdaság

2009.07.28. 02:29

Emlékmű a kertésznek - Megjelenése után nem sokkal forrásként használták a könyvet

Pécsely - A falunapok keretében felavatták Oláh János (1793-1867) lelkésznek a református templom falán elhelyezett emléktábláját.

Varga Ibolya

Avatóbeszédet Kuti Géza, a Veszprémi Református Egyházmegye esperese mondott. A kis híján feledésbe merült kiemelkedő alkotó munkásságát Lichtneckert András főlevéltáros méltatta, akinek a kezdeményezésére Pécsely önkormányzata emlékhelyet létesített Oláh János számára. 

A főlevéltáros lapunkat arraól tájékoztatta, hogy a kiadásában megjelenő LA Könyvtár kilencedik köteteként Gyümölcsfa-kertészet címmel új kiadásban jelent meg Oláh Jánosnak, a 19. századi szőlészértelmiség ki- emelkedő alakjának két jelentős munkája. 

Az első a Balaton mellyéki túdósítások barátságos levelekben című írás, amely a Tudományos Gyűjteményben 1834-ben látott napvilágot. Oláh Jánosnak sikerült először részletes leírást adnia a Balaton-felvidék 65 településéről és 21 egyéb nevezetes helyéről. 

Nem túlzás azt állítani, hogy a reformkori Magyarország számára Oláh János volt a Balaton-felvidék felfedezője. A települések ismertetésénél az általa alkalmazott szempontok: a település földrajzi elhelyezkedése, a történelmi emlékek, várak, kastélyok, templomok, a lakosság nemzetiségi és felekezeti megoszlása, a földesurak, majd a gazdálkodás lehetőségei, a megélhetés forrásai, mindenütt kiemelve a szőlészetet és borászatot, a gyógyfürdőket és gyógyvizeket. 

Fényes Elek, a magyar statisztika atyja két évvel később megjelent országleírásában elsőrendű forrásként használta a művet. 

Majdnem szó szerint vette át a Balaton-felvidéki települések leírását, mert Oláh szempontjai tökéletesen megfeleltek az ő célkitűzéseinek is. 

Oláh János művét eddig az olvasók többnyire Fényes Elek közvetítésével használták, mert az könnyebben elérhető volt a könyvtárakban. 

Oláh János 1854-ben kiadott másik munkája, a Gyümölcsfa-kertészet talán még az előbbinél is értékesebb mű, amely a szőlészet-borászatnak az 1860-as években megindult modernizációja előtt született, így a hagyományos Balaton-felvidéki szőlészet és borászat legkorábbi hiteles és részletes leírása. 

A mű az új kiadásig egyedül az Országos Széchényi Könyvtárban volt elérhető. A könyv alcíme szerint a szerző a német szakirodalom alapján írta meg művét, azonban a szőlészeti-borászati rész eredeti alkotás. 

A ma szőlészei-borászai számára a legérdekesebbek az ősi szőlőfajtákról, a hegyi szőlők művelés- és metszésmódjáról, az oltásmódokról, a szőlő feldolgozásáról és a borászati eljárásokról szóló leírások - véli a kiadó. 

A helyi balneológiai (Jalsovics Aladár, Mangold Henrik) és szőlészeti-borászati irodalom újrakiadását is célul kitűző LA Könyvtárban a Borászok titkai - titkok gazdái című forrás- és szemelvénygyűjtemény után Oláh János művei váltak elérhetővé az olvasóközönség számára. 

A kiadói terv szerint Fábián József, Mórocza Dániel és Pap Gábor írásai következnek. A Balaton-felvidéki szőlészértelmiség írásainak összegyűjtése és újrakiadása azért hasznos, mert egyre többen ismerik fel, hogy borkultúra, fürdőkultúra és kultúra elválaszthatatlanul összetartozik és erősíti egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!