Gazdaság

2013.01.08. 10:14

Friss halak a Balatonban

Megyei körkép - A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a sok nehezítő körülmény ellenére is teljesítette haltelepítési kötelezettségét, a Balaton mindhárom medencéjében tettek halat.

Tremmer Tamás

Az idei telepítéseket az aszályos időjárástól kezdve a korai fagyokig rengeteg tényező hátráltatta, az előírásoknak mégis eleget tett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Füstös Gábor vezérigazgató elmondta, a 2012. évi haltelepítések három hullámban zajlottak. Először még 2011-ben történt egy előteljesítés, majd telepítettek tavasszal. A legnagyobb volumenű azonban a szokásos őszi telepítés volt, amely október 4-étől kezdődően a december eleji fagyásig tartott. Így összességében 350 tonna kettő-, illetve háromnyaras pontyot tettek a Balatonba.

Egynyaras süllőből az éves telepítési kötelezettségük 60000 darab, csukából pedig 250 000 darab. A csukák és a jelölt süllők kihelyezése az északi part nádasai mentén elszórtan, több helyszínen történtek. Nem kötelezettség ugyan, de a tavalyi elhullás miatt ezer harcsát is tettek a tóba, közülük párat ugyancsak megjelöltek, hogy még többet tudjanak meg e halfajról. Mindezeken felül 400 kilogramm őshonos compót és ezer kilogramm – ugyancsak őshonos - aranykárászt is kihelyeztek.

Az tavalyi erősen aszályos évben a Balaton alacsony vízszintje miatt nehéz volt pontytelepítésre alkalmas helyszínt találni, főként a déli parton. Ennek ellenére sikerült megoldanik, hogy a Balaton mindhárom medencéjébe juttassunk halat. A balatoni haltelepítéseket az alábbi helyszíneken hajtották végre: Siófok, Balatonakarattya, Balatonfűzfő, Csopak, Tihany, Zánka, Pálköve, Badacsonytomaj, Keszthely, Fonyód, Balatonszemes és Balatonföldvár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!