Gazdaság

2009.07.20. 02:29

Gyors pályázatok

Siófok - Százhatvanötmillió forintból összesen 39 rendezvényt támogat a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT). A pályázatokról a tanács pénteki ülésén döntöttek, csakúgy, mint a családbarát fejlesztésekre kiírt lehetőségekről.

Kiss Nikolett

Az év elején még 55 millió forintról indult, aztán a nagy érdeklődésre való tekintettel a maradványokból keletkező forrásokkal összesen 165 millió forintot tudott a régió rendezvényeinek támogatására kiírni a BFT. 

Mivel a pályázat májusban jelent meg, ezért a május 22-e utáni eseményeket lehetett támogatni. A pályázat keretén belül 140 millió forintból harmincöt rendezvényt támogattak, plusz még egyedi döntéssel 25 millióért négy másik balatoni eseményt, két rendezvény pedig nem nyert pénzt. 

Rendezvények nélkül a Balaton egy egyszerű fürdőkád vagy fürdőszoba lenne, ezek a programok tartják itt a vendé- geket - hangsúlyozta ezzel kapcsolatban dr. Suchman Tamás

Az elnök elmondta azt is: ősszel 100 millió forintot írnak ki a szezonhosszabbító események, később pedig még 40 millió forintot a farsangi rendezvények támogatására. 

A pályázatoknál maradva az elnök elmondta: megegyeztek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőivel, hogy felgyorsítják a tavaly első fordulóban elbírált turisztikai vonzerő-fejlesztési pályázatokat, ugyanis ezeknek sokkal ütemesebben kellene folyniuk. 

Egyeztetéseink ered- ményeként, amennyiben a projektgazdák a második fordulós pályázati dokumentá- ciókat a megadott határidőn belül, illetve azt megelőzően megfelelő minőségben benyújtják, a Regionális Fejlesztési Operatív Program (ROP) irányító hatóság vállalta a döntéshozatal jogszabályban rögzített átfutási idejének lerövidítését. 

A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke továbbra is fontosnak tartja a balatoni fejlesztéseket: a válság nem arra való, hogy elkeseredjünk, csak gazdaságfejlesztéssel lehet gyógyítani a gazdasági válság sebeit - hangsúlyozta. 

A tanács éppen ezért áttekintette a pályázati pénzeket nyert szálláshelyek időarányos megvalósulását is, s amennyiben szükséges, segítenek a beruházóknak a hatóságokkal, bankokkal történő egyeztetésben. Szó esett a sármelléki reptérről is, mely az elnök szerint tulajdonosváltás és tőkeemelés nélkül nem bír ki még egy szezont. 

A légikikötő léte és működése elengedhetetlen feltétele a sávolyi Moto GP-nek is, ami szerepel a jövő évi versenynaptárban, ezért támogatni kell a pálya elkészülését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!