Gazdaság

2011.05.12. 18:32

Három szint épült ki az adóigazgatásban

Veszprém - A legtöbb embert érintő adóbevallási határidő közeleg, május 20-ig ugyanis az önadózó magánszemélyeknek és azoknak is el kell számolniuk a tavalyi évi adóikkal, akik az adójuk megállapításában a hatóság segítségét kérték.

Varga Ibolya

Az adózással, a hivatal működésével kapcsolatos kérdéseinket Dégi Zoltánnak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adóigazgatósága igazgatójának tettük fel.

Megtudtuk, hogy az idei év első napjával a korábbi vám- és adóhivatalok összevonásából jött létre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ez nem jelent teljes összeolvadást, ha megnézzük a szervezet honlapját, már a nyitó oldalon választási lehetőséget nyújt arra, hogy adózási vagy vámügyekkel akarunk-e foglalkozni. Egymástól elkülönült szervezetben dolgoznak, de szorosan együttműködnek, ez a közös akciókban is megmutatkozik.  Nagyobb önállóságot kaptak a megyei igazgatóságok, és a korábbi regionális szervezet bázisán létrejöttek a regionális adó-főigazgatóságok. Ezzel új lehetőséget kaptak azok az adózók, akik a hatóság megállapításaival nem értenek egyet. A háromszintű adóigazgatási rendszerben a jogorvoslatok különböző szinteken vehetők igénybe, az elbírálásban részt vevők szervezeti szinten is elkülönülnek.

Egy megye gazdálkodását jól jellemzik az adózási adatok - állítja Dégi Zoltán. - Ha megnézzük a tavalyi évi legnagyobb tételű megyei adóbevételt, ami a személyi jövedelemadóból (szja), az általános forgalmi adóból (áfa) és a járulékokból származó bevételeket jelenti, akkor megyénkben ezekből 90,7 milliárd forint folyt be, 2009-ben 92 milliárd, korábban ennél magasabb összeg is volt, de ezekben a számokban már látszik a pénzügyi, gazdasági világválság hatása. Idén ezekben az adónemekben 99 milliárd forint beérkezését célozta meg a megyei adóigazgatóság. Ez pedig már arra utalhat, hogy kezd stabilizálódni a vállalkozások helyzete. A közép-dunántúli régióban az említett adókból és járulékokból idén 343 milliárd forint bevételt tervezünk. Ez nagyjából arra enged következtetni, hogy a bevételek csaknem egyharmada Veszprém megyében realizálódik. Azonban árnyalja a képet, ha tudjuk, hogy az ország legnagyobb adózóinak ügyeivel egy helyen, Budapesten foglalkozik a Kiemelt Adózók Adó-főigazgatósága. Jobban mutatja a valóságot, ha a társaságok társaságiadó-alapját vizsgáljuk meg, mert ezzel kiszűrjük az adókedvezmények torzító hatását, ekkor látszik, hogy Fejér, Komárom és Veszprém megyék között Veszprém gazdasági kapacitása a legkisebb.

A vállalkozások száma több éve stagnál. Miközben az utóbbi években egyre több az a vállalkozás, amelyik felszámolás, végelszámolás alatt áll, és viszonylag sok a megszűnő, nagyjából ugyanannyi új vállalkozás kezdi meg a tevékenységét. Tavaly 51 675 működő adózóval tartott kapcsolatot a megyei adóigazgatóság, melyek közül 17 ezer volt a társas vállalkozás.

A megyei adóigazgató adatai szerint a megyében tavaly 683 ezer bevallást dolgoztak fel, ebből 154 ezer volt a személyi jövedelamadóval összefüggő. Napjainkig nagyjából százezer bevallás érkezett a személyi jövedelemadóról, még tehát bő harmincezret várnak. Fontos, hogy azoknak is van teendőjük a május 20-ai határidőig, akik adóhatósági adómegállapítást kértek és április végéig meg is kapták az ajánlatukat. Ha ezzel egyetértenek, akkor aláírva kell visszaküldeniük május 20-ig, ha nem értenek egyet, akkor a vitatott pontok megjelölésével kell visszaküldeniük, illetve benyújthatnak egy általuk elkészített, új bevallást. Az egy plusz egy százalékokról, illetve azok címzettjeiről az adóbevallás benyújtásával egyidejűleg kell nyilatkozni, és már nem külön papíron, hanem a bevallás részeként. Fontos, hogy a bevallási határidőig be is kell fizetni az adókat, de lehetőség van a százezer forintot meg nem haladó adófizetési kötelezettség esetén az összegnek legfeljebb négy egyenlő pótlékmentes részletben való megfizetésére, de ezt jelölni kell a bevalláson. Akinek pedig visszaigényelhető adója van, annak döntenie kell arról, hogy ezt egy más adónemben meglévő tartozására utalják, illetve postai kifizetést vagy banki utalását kéri.

A megyében is egyre többen élnek az internetes adóbevallás lehetőségével, és sokan az internetes kitöltőprogram segítségével készítik el a bevallásukat, majd beküldik papír alapon a hivatalba. Az ügyfélszolgálatoknál is lehet kezdeményezni a regisztrációt az ügyfélkapus ügyintézéshez, amivel sokan élnek is, a legutóbb az igazgatóság nyílt napján a látogató diákok közül többen is éltek a lehetőséggel. Bizonyos ügyeket már telefonon is el lehet intézni, ehhez egy adatlapot kell kitölteni és benyújtani a hivatalba. Az adózó kap egy jelszót, amivel intézheti az ügyeit. Bankkártyával is lehet fizetni a veszprémi központi ügyfélszolgálatnál, és a tavalyi évtől Pápán is adottak a feltételek a bankkártyás fizetéshez.

Megyénk adózói olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy huszonöt kilométeren belül találnak ügyfélszolgálati irodát, kirendeltséget, vagy a lakóhelyük közelében leg-alább heti egy napon intézhetik adóügyeiket. Veszprémben működik központi ügyfélszolgálati iroda, kirendeltség dolgozik Ajkán, Balatonfüreden, Pápán és Tapolcán, de lehet hetente egy napon adóügyeket intézni Várpalotán és Zircen is. Tavaly a megyében 99 ezer ember adóügyeit intézték az igazgatóság ügyfélfogadó helyein. Az adóhatóság tájékoztató anyagokkal, nyílt nappal segít az embereknek abban, hogy megismerkedjenek az adózás sokszor bonyolult szabályaival és eleget tudjanak tenni az adózói kötelezettségeiknek.

 

Dégi Zoltán, Tapolcán született 1969-ben.

Tanulmányok: Pannon Agrártudományi Egyetem, Keszthely, általános  agrármérnök (1993), Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem, mérnök-közgazdász (1996), Gazdasági  és Kereskedelmi Főiskola, kereskedelem (1997), okleveles könyvvizsgáló (2003), közigazgatási szakvizsga (1998).

Munkahely: Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) Veszprém Megyei Igazgatósága, 1993-tól adóellenőr,
1998-tól ellenőrzési osztályvezető; APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága, 2007-től főosztályvezető, majd szakigazgató; 2010. október 1-jétől az APEH Közép-dunántúli Regionális Főigazgatóság Veszprém Megyei Igazgatósága igazgatója, idén január 1-jétől a NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága igazgatója.

 

Adózási kérdésekről ad pénteken tanácsokat 14 és 16 óra között Szalainé Somogyi Valéria a szerkesztőség 06-88-579-422-es számán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!