Gazdaság

2015.09.21. 13:58

Határértéken belül vannak - Németh Frigyes vezérigazgató a pernyehullás hátteréről

Ajka - A város lakóinak életét egyre inkább megkeserítő pernyehullás közvetlen összefüggésben áll azzal, hogy a MAL Zrt. tönkremenetele miatt az erőműnek a szénről át kellett térnie a fatüzelésre. A technológiaváltás a szűrőberendezések működését is befolyásolja.

Szántó Renáta

A tüzelőberendezések újraindításkor, az üzemi körülmények elérése előtt fokozódik a légszennyezőanyag kibocsátása, de a határérték-túllépés az évi 120 órát nem haladhatja meg a hatályos jogszabályok szerint.

A porkibocsátás meghatározott szintjét a környezetvédelmi hatóság szerint az ajkai erőmű nem érte el, így határérték-túllépéssel jogsértést nem követett el. Ez a válasz azonban nem nyugtatja meg a város lakóit. Az emberek villamos energiát és távfűtést akarnak, választ várnak a kérdéseikre, hogy miért hullik a pernye és miért nem lehet tenni semmit a korom ellen.

A Bakonyi Erőmű Zrt. és a Biomassza Kft. tevékenysége, valamint Schwartz Béla polgármester ultimátuma mindennapos téma a városban. Munkatársaink megkeresték az illetékeseket a kialakult helyzet tisztázása érdekében. Elsőként Németh Frigyes vezérigazgató szólal meg.

A korom évek óta hullik, de az erőmű elleni támadások az utóbbi hetekben, hónapokban erősödtek fel igazán.

Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgató elmondta, hogy 2008-ban már érték hasonló támadások az erőművet a lakosság és a városvezetés részéről. Akkor a polgármester arra hivatkozott, hogy a cég túl drágán adja a távhőt a városnak. Környezetvédelmi kérdések nem merültek fel, ám az olcsóbb távhőszolgáltatást, Schwartz Béla tanácsadójának, Pomázi Csabának a javaslatára új helyről kívánták megvalósítani. Az ipari parkban vásárolt telken azonban nem épült fel semmilyen fűtőmű, mely a szolgáltatást átvehette volna az erőműtől.

A zrt.-vel szembeni ellenérzés napjainkban ismét felerősödött, ám most az állítólagos környezetszennyező tevékenység áll a középpontban, mely ellen a lakosság és a városvezetés is kifejezte nemtetszését. A korom hullik, ez valóban megkeseríti a helyiek mindennapjait, ám a jelenség nem új keletű a környéken. Évek óta probléma, mégsem tett korábban lépéseket senki az ügy megoldására. Felmerülhet ezek után a kérdés, hogy miért éppen most vált fontossá a polgármesternek, hogy ultimátumot adjon az erőműnek a környezetszennyező magatartás miatt.

Németh Frigyes szerint Pomázi Csaba ismét feltűnt a városvezetés közelében. Továbbá nem megerősített információk alapján a városi költségvetés helyzete sem túl rózsás, illetve szóba került a Primer Kft. privatizációja, valamint új fűtőmű építése is. Mindegyik szolgálhat indokként az erőmű háttérbeszorítására. A vezérigazgató biztos abban, hogy a támadások mögött több van, mint az indokként szolgáló környezetszennyezés.

Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója
Fotó: Szántó Renáta

Az erőmű termelési tevékenységét és működését különféle hatóságok ellenőrzik, illetve korlátozzák, ha szabálytalanságot észlelnek. Tevékenységüket minden esetben úgy végezhetik, ha az illetékes szervek engedélyt adnak rá. Minden felhasznált anyagról igazolással kell rendelkezniük, hiszen csak abban az esetben kaphatnak megújuló támogatást, ha mellékelik az energiahivatalnak és a környezetvédelmi hatóságnak a hivatalos dokumentumokat, egyebek mellett arról, hogy mit égetnek el.

- A cég 2000 óta foglalkozik biomassza tüzeléssel. A faanyagon, forgácson és fűrészüzemi hulladékon kívül mezőgazdasági maradékokkal például napraforgóhéj, korpa, tönköly, kukorica fűtjük a kazánokat tájékoztatta lapunkat a vezérigazgató. Hozzáfűzte, hogy az erőműben felhasznált fűtőanyagok összetétele és minősége a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL) vörös üzemének bezárását követően, 2014-ben jelentősen megváltozott. A MAL által megvásárolt szénből állították elő a gőzt, ezt kapta a város is. A vörös üzem rendszerből való kilépése után azonban nem volt lehetőség nagy mennyiségű szén felhasználására; a termelés folytatásához csak rosszabb minőségű tüzelőanyagot tudtak beszerezni. A nagy víztartalmú fa kisebb fűtőértékkel bír. A kazánokban először el kell párologtatni a nedvességet, ami rossz hatással van a filterek működésére. A filter érzékeny berendezés, ezért nem tesz jót neki a gőz. Míg a tüzelőanyag el nem éri a megfelelő hőmérsékletet, addig nem lehet bekapcsolni a szűrőberendezést, ezáltal a tökéletlen égéstermék kikerül a levegőbe, ezt érzékeli a lakosság. A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a város tartozik az erőműnek pályázati pénzzel 2008-tól: filter felújítására nyolcmillió forintos támogatást nyert el. Ez a fejlesztésre szánt összeg azóta sem érkezett meg a céghez, ahol folyamatosan nyomon követik a berendezések állapotát.

- A szűrőket nem fejlesztjük, hanem a teljes belsejüket, azaz az elektródarendszert cseréljük bennük. Most éppen a tizenegyes kazán felújítása vált esedékessé. Erre van egy programunk, de uniós vagy más támogatást nem kapunk rá. A szénerőművekben 2016. január elsejétől normaszigorodás hajtunk végre az európai uniós jogszabályoknak megfelelően. Ez annyit jelent, hogy a kibocsátási érték felére csökken jövő év elejétől foglalta össze a vezérigazgató, aki a polgármesteri ultimátumban foglaltakról is kifejtette véleményét.

- A legkorszerűbb technikákhoz mérten állapítják meg a környezetvédők a károsanyag-kibocsátás határértékekét, és még ott sincs olyan, hogy ez nulla százalékos legyen. Ilyen technológia sehol a világon nem létezik. Az, hogy a város mástól vásárolja meg a távhőenergiát, fenyegetésnek tűnik. Természetesen a polgármesternek és a város vezetésnek jogában áll új szolgáltatót választani, velünk a szerződés december 31-éig él. Ez egy üzleti tranzakció, melyet nem kötelező újrakötni. Ám a váltást alaposan elő kell készíteni, amihez minimum két év intenzív munkára, alternatív fejlesztésre és egy-két milliárd forintos befektetésre lenne szükség. Végül a legfontosabb kitételről annyit mondanék, hogy jogi bukfenc áll a feljelentés hátterében. Ha a polgármester szerint a Bakonyi Erőmű Zrt. a környezetszennyező, akkor miért ismeretlen a tettes ellen akar feljelentést tenni? A furcsa megfogalmazásra az a válasz, hogy ha valaki név szerint feljelent engem vagy az erőművet, akkor a jogi eljárás során kiderülhet, hogy hamisan vádolt, ami miatt büntetőeljárást indíthatok vagy indíthat a cég a feljelentő ellen. Ha viszont ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést az önkormányzat, akkor nem mondott semmit és a nyomozó szervre bízta, hogy derítse ki az igazságot. Ezt követően nem lehet hamis vád címén viszontkeresetet indítani ellene. Egészen más egy bizonyítékokon alapuló jogi eljárás és más törvényi hátteret nélkülöző PR-lufi, ami mögött nincs semmi - foglalta össze véleményét az erőművet ért vádakról Németh Frigyes.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!