Gazdaság

2006.06.27. 22:00

Igazolni kell mindent

<b>Célszerûbb ügyfészolgálatnál személyesen kérni az igazolást</b>

Mórocz Zsolt

Dr. Kovács Éva, az APEH Veszprém Megyei Igazgatósága ügyfélszolgálati osztályvezetõje elmondta az igazolások kiadásának határideje nyolc nap. Azonnali kiadásra nincs lehetõség, ezért érdemes a kérelmet idõben benyújtani. Meggyorsítható az ügyintézés, ha személyesen viszik be a kérelmet az ügy-félszolgálatokra. Nemcsak Veszprémben, hanem Pápán, Ajkán, Tapolcán, Zircen, Balatonfüreden és Várpalotán is le lehet adni a kérelmet. Itt elõzetesen megnézik, hogy van-e akadálya az igazolás kiadásának, így elkerülhetõ a levelezés, a hiánypótlás. A jövedelem- és az illetõségigazolások kiadása illetékmentes, az adóigazolások kérelmezése azonban illetékkötelezettséggel jár. A hatósági bizonyítványra vonatkozó szabályok szerint 2000 forint illetéket kell fizetni, s minden további azonos példányért 600 forintot. Ha azonban két különbözõ célra szeretnék felhasználni az igazolást (például pályázathoz és hitelfelvételhez), akkor az két külön kérelemnek minõsül, tehát kétszer 2000 forint az illeték. Akinek utalással kell teljesítenie az illetékfizetést, hozza magával már a kérelem benyújtásakor a banki igazolást. A magánszemélyek és a bankszámla nyitásra nem kötelezett egyéni vállalkozók csekken is fizethetnek, amit az ügyfélszolgálatoknál tudnak beszerezni. Az illeték befizetését már a kérelem benyújtásakor igazolni kell. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a társaságoknál minden esetben az adóhatósághoz bejelentett képviselõ írja alá a kérelmet. Meghatalmazott eljárása esetében csak szabályos meghatalmazást fogadhatnak el. Ehhez segítséget nyújthat az ügyfélszolgálatoknál rendelkezésre álló formanyomtatvány. A nemleges adóigazolás kérelmezése esetén fontos, hogy ne legyen a kérelmezõnek adótartozása, valamint minden bevallását beadja az igazolás kiadásának idõpontjáig. Ez azt jelenti, hogy ha például a kérelmezés és az igazolás között esedékes egy áfabevallás, és az még nem ért be az adóhatósághoz, akkor annak másolati példányára és a postára adás feladóvevényére is szükség van. Májustól az elektronikus adóbevallások és adatszolgáltatások beérkezését, valamint az ezekhez kapcsolódó adó megfizetését is figyelembe veszik az igazolás kiállításánál.
A kérelmen fel kell tüntetni az adózóra vonatkozó adatokat, az igazolás célját és a példányszámokat, s azt is, hogy milyen szervezetnél kell az igazolás. Olyan telefonszámot is írjanak rá, amelyen a kérelmezõ elérhetõ.
Meghatalmazott eljárásakorszabályos meghatalmazástkell magával vinnie

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!