az elmúlt rövid időszakban

2019.06.20. 14:36

Jelentősen megugrott a disznó ára

A világ disznóhústermelésének mintegy felét előállító Kínában eddig mintegy másfél millió házi sertést öltek le az afrikai sertéspestis miatt. Hazánk egyelőre profitál abból, hogy sikerült megúszni az kórt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dusan Petkovic

A betegség nemcsak Kínában, hanem a szomszédos országokban is terjed, s az érintett államokban nem tudták megállítani – olvasható a Figyelő legfrissebb számában.

Az árak alakulására elsősorban az gyakorolt jelentős hatást, hogy a távol-keleti megrendelések miatt csökkentek a sertéshúskészletek.

A hazai piacon végbement áremelkedés tehát mindenekelőtt az EU exportőr országainak a helyzetét tükrözi, ahonnan a tavasszal megindult távol-keleti kivitel „kiszippantotta” az árumennyiséget – mutatott rá a lap megkeresésére Dúl Udó Endre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) állattenyésztési szakértője.

Szerinte az európai piacon tovább folytatódhat a drágulás, és az árak az idén rekordszintet érhetnek el.

Bár a negyedik negyedévre a főbb exportőr országok némi korrekcióra számítanak, az nem lesz jelentős. Az ASP miatti kínálatcsökkenés következtében egyes prognózisok szerint az árak legalább két évig magas szinten maradnak.

A szakember úgy véli, ez az időtartam attól is függ, mekkora lesz a tényleges kiesés Kínában, valamint a környező országokban, és milyen tempóban, illetve mennyire tud majd újra felépülni (elsősorban Kínában) a termelés, milyen mértékben csökken a húsfogyasztás ezekben az államokban.

Tekintettel arra, hogy az afrikai sertéspestis jelen van a magyarországi vadállományban, továbbá arra, hogy Peking még nem fogadta el az Európai Unió regionalizációs politikáját, a hazai feldolgozóüzemek távol-keleti exportlehetőségei egyelőre korlátozottak. Emiatt a kiviteli igények által generált drágulás jelenleg közvetve hat a magyar piacra.

A magyarországi sertésárak kényszerűen követik az uniós, azon belül is hangsúlyosan a német ellenértékek változását. Az árak alakulása általában is sokkal inkább az európai piaci helyzetet tükrözi, mintsem a hazai kereslet-kínálati egyensúly eltolódásait.

Dúl Udó szerint arról sem feledkezhetünk meg, hogy

Romániában szintén óriási károkat okozott az ASP, különösen a házisertés-állományban.

Egyes becslések alapján

keleti szomszédunkban is több százezer állatot vágtak le a fertőzés miatt, a kieső szaporulat okán nagyjából egymillió vágósertés hiányzik majd a piacról.

Romániában jelenleg is élénk érdeklődés mutatkozik az élő állatok (főleg a hízóalapanyag) iránt, de a kiesések következtében a nyár folyamán számíthatunk a hús iránti kereslet növekedésére, ami tényleges felhajtóerővel hat majd az árra.

A magyar piacon az elmúlt időszakban nagyjából harminc százalékkal drágult a sertés. Ez az állattartóknak jó hír, ám nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország már jó ideje nettó importőr, tehát a mostani helyzetet csak részben tudja a saját javára fordítani.

A tartósan önköltség feletti árszínvonal ugyanakkor – amennyiben ezt más gazdasági körülmény nem akadályozza, és sikeresen tudjuk védeni meg a házisertés-állományunkat az ASP-től – növelheti a sertéstartási kedvet, csökkentheti a szektort elhagyók számát – mutatott rá a NAK szakértője.

A kór terjedésében az emberi tényező jelenti a legnagyobb kockázatot, és a háztáji állattartás a leginkább veszélyeztetett.

A betegség ugyanis könnyen tesz meg nagy földrajzi távolságokat a külföldről ellenőrizetlenül behozott húskészítményekkel, és az élelmiszer-hulladék, a konyhai maradék, a moslék etetésével fertőződhetnek a háztáji disznók.

Egy esetleges kitörés következtében nemcsak a fertőzött telep, de más, az előírásokat akár maradék nélkül betartó helyek is korlátozás alá, így pedig komoly gondba kerülnének.

Ezért

a sertéstartók most egymásért is felelnek

– hívta fel a figyelmet a szakértő.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában