Gazdaság

2010.07.07. 14:06

Jótékony szezon - Több tényező enyhített a feszültségen

Megyei körkép - Az idénymunkák beindulása, a közfoglalkoztatási formák, valamint a feldolgozóipar egyes ágazataiban adódó munkalehetőségek enyhítettek a foglalkoztatási feszültségeken - tovább nőtt a foglalkoztatottság.

Tremmer Tamás

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikai adatai szerint Veszprém megyében ez év májusában tovább csökkent a regisztrált álláskeresők száma. A megye foglalkoztatási körzeteiben összesen 2273-mal kevesebb állástalant tartottak nyilván, mint április végén. A munkanélküliek száma még így is magas, 19133, de a számuk végre húszezer alá csökkent. Május végén 1351 pályája elején lévő fiatal, valamint 17 782 nem pályakezdő szerepelt a kilenc Veszprém megyei kirendeltség nyilvántartásában.

Az állástalanok számát illetően az eltelt egy hónapban Veszprém megye valamennyi foglalkoztatási körzetében csökkenés volt jellemző. A fogyás Zirc térségében a legkisebb (90) és Balatonfüred vonzáskörzetében legnagyobb (335).

Megyénkben 2009 augusztusától ez év februárjáig - a regisztráltak számát illetően - folyamatos (a téli hónapokban intenzív) növekedés volt a jellemző, fogyás csak ez év márciustól mutatkozott. Az állástalanok száma a megyében a gazdasági recesszió miatt már 2008. év végétől kiugróan magas volt, 2009. februárjától 14 hónapon át húszezer feletti értéken realizálódott. Április volt az első hónap, amikor kevesebben szerepelnek a regiszterben, mint a múlt év azonos időszakában, májusban pedig először mérséklődött húszezer alá a nyilvántartottak száma.

A kedvezőbb adatok az idénymunkák beindulásának, a közfoglalkoztatás növekedésének, valamint a feldolgozóipar egyes ágazataiban adódó munkalehetőségeknek köszönhetőek. Az idei évben a csoportos létszám leépítési törekvések sem voltak jellemzőek; a megyei telephelyű cégek által, az év első öt hónapjában bejelentett, csoportos létszám-csökkenésekben érintett létszám (69) ugyanis, a múlt év első öt havinak, mindössze az 5,9 százalékát teszi ki. Idén májusban 37,5 százalékkal kevesebben léptek be a rendszerbe, mint tavaly hasonló időszakban, a kikerülők száma viszont 18,6 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél.

A Közép-dunántúli Régió megyéi közül - az egy évvel ezelőtti adathoz képest - Veszprém megyében jelentős (2077), Komárom-Esztergom megyében kismértékű (58) csökkenés következett be, Fejér megyében ugyanakkor 2207-tel többen szerepelnek a regisztrációban, mint 2009. májusában.

Május végén a Közép-dunántúli Régióban 58 719 volt a nyilvántartott álláskeresők száma, mely 8,2 százalékkal (5258-cal) kevesebb, mint egy hónappal ezelőtt. Országos szinten ugyanakkor 7,5 százalékos csökkenés jellemző. Az eltelt 30 napban Fejér megyében 6,9-, Komárom-Esztergom megyében 7,1-, Veszprém megyében pedig 10,6 százalékkal csökkent a regisztráltak száma.

Az ország megyéit tekintve - egy hónap alatt - Heves megye (10,8 százalék) után Veszprém megyében mérséklődött legnagyobb mértékben a nyilvántartott munkanélküliek zárónapi száma. A Közép-dunántúli Régió három megyéje közül azonban - a számottevő csökkenés ellenére - a második legtöbb állásnélküli továbbra is Veszprém megyében szerepelt a regiszterben, Fejér megyében 24428-, Komárom-Esztergom megyében pedig 15158 volt a záró létszám.

A megyék közül a harmadik legjobb

A Közép-dunántúli Régióban nyilvántartott álláskeresőknek a  gazdaságilag aktív népességhez viszonyított májusi aránya (11,7 százalék) az ország hét régiója közül továbbra is a harmadik legkedvezőbb, és az országos értéknél egy százalékponttal kisebb. A régió relatív mutatója az eltelt harminc napban ugyancsak egy százalékponttal mérséklődött és megegyezik a 2009. májusival. Veszprém megye relatív mutatója (11,7 százalék) a régiós átlagnak megfelelő. Az utóbbi hónapban bekövetkező további jelentős (1,4 százalékpontos) csökkenés hatására  a 2010. év során először  kisebb az egy évvel ezelőtti adatnál is, azonban a 2007-2008. években, május hónap tekintetében 7,5-7,6 százalékos érték volt jellemző. Fejér megyében az e havi mérőszám ugyanakkor 12,6-, Komárom-Esztergom megyében pedig 10,3 százalék volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!